Många skolelever måste hålla till i bullriga korridorer på sina raster. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Kalmar

Dålig rastmiljö för högstadieelever

Svårt för skolelever att få lugn och ro på sina raster
1:29 min

På många arbetsplatser kan man ta sin rast i en lugn miljö. Värre är det på ett antal högstadieskolor i Kalmar där eleverna får tillbringa rasten i en bullrig korridor. Trots att arbetsmiljöverket säger att elever och arbetstagare har samma rättighet till en god arbetsmiljö.

Filip Berg går på högstadiet på Östra Funkaboskolan i Kalmar. Där får man gå till fritidsgården på om man vill köpa nåt att äta eller ta det lugnt i en soffa på rasten. Om man hinner.

– Om jag haft matte, och sen tjugo minuter senare ska ha NO går jag inte upp till fritidsgården. Det tar för lång tid.

I korridorerna samsas flera klasser om utrymmet. Ljudnivån kan stundtals vara hög. Något vilrum finns inte på skolan.

– Biblioteket hade ju varit bra. Men det är inte öppet.

Samma rättigheter

Enligt arbetsmiljöverket är skolan Sveriges största arbetsplats. Eleverna på skolan ska ha samma rätt  till en god arbetsmiljö som en vuxen arbetstagare.

Med andra ord så borde rasterna på skolan se ut som rasterna på en vanlig arbetsplats. Men enligt Catharina Grundström, vd på Maxi Ica stormarknad i Kalmar behöver inte hennes anställda sitta på ett bullrigt lager på rasten.

– Vi jobbar ju i en ganska stökig miljö. Då är det viktigt att man kan ta det lugnt på rasten.

Det ska alltid vara fulladdat med frukt så att man kan få i sig någonting, men också att man ska kunna sitta och ta det lugnt om man har en längre rast.

Upp till eleverna

Enligt Mats Linde, Förvaltningschef på Barn och ungdomsförvaltningen i Kalmar är det upp till eleverna om de vill ändra rastmiljön på skolan.

– Vill man påverka det här är oftast den vanliga vägen att man pratar med rektorn. Och det normala samtalet mellan elever och rektor sköts av elevrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".