Foto: Scanpix.
Sverige

Stress ökar risken för demens

Forskaren: "Man ska inte bli oroad"
12 min

Kronisk stress ökar risken för demens, det visar en avhandling från Umeå universitet. Både vardaglig psykisk stress och posttraumatisk stress påskyndar förloppet vid Alzheimers. Studien har gjorts för att se hur stress påverkar hjärnan.

Försök på möss visar att förhöjda värden av stress-steroiden allopregnanolon påskyndar sjukdomsförloppet vid Alzheimers sjukdom. Det egentliga syftet med stress-steroiden är att skapa en balans i hjärnan vid akut stress, när vi till exempel blir rädda. Den ska då finjustera balansen i hjärnan och skapa ett lugn efter stresspåslaget. 

Forskaren bakom avhandlingen, Sara Bengtsson förklarar att studien syftade till att ta reda på hur stress påverkar hjärnan.

– Längre fram kanske det blir möjligt att förhindra den här typen av sjukdomar, säger hon.

Kronisk stress är ett vitt begrepp, som både kan betyda så kallat posttraumatiskt stressyndrom, orsakat av ett trauma, eller långvarig vardagsstress, till exempel på jobbet.

 – De två typerna av stress kan se väldigt olika ut, men i slutändan regerar kroppen likadant, berättar Sara Bengtsson.  

Hon tycker ändå inte att folk som stressar i vardagen behöver oroa sig för att de ska få alzheimers. 

– Då blir man ju ännu mer stressad. Jag tycker istället att man ska försöka titta över sin livssituation och varva ner. Det är en väldigt liten del av de kroniskt stressade som utvecklar demens, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".