Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio.
Kalmar

Utställningschefen lämnar Kalmar konstmuseum

Museets chef Bengt-Olof Johansson: "Det blir färre personer som jobbar"
5:56 min

Kalmar konstmuseum ska omorganiseras och utställningschefen Martin Schibli väljer att lämna sitt arbete på museet. Han säger att han inte är övertygad om att de förändringar som museet nu står inför är så bra, och att han därför nu går vidare.

Museet var redan innan det byggdes omdiskuterat och har sedan dess varit i rampljuset i omgångar.

Den förändringsprocess som nu börjar innebär att att museet i högre grad kommer att samarbeta med externa curatorer och annan specialkompetens.

– Vi ska jobba mer med extern expertis, berättar Bengt-Olof Johansson.

– Det gäller både konstmuseet och designarkivet. Under kortare perioder kan vi anlita högt kvalificerade personer som vi behöver i verksamheten.

Hur kommer det att fungera?

– Vi kommer att bygga upp ett nätverk med personer som är intresserade av den verksamhet som vi har etablerat och som skulle vara intresserade av att gå in tillfälligt och göra en utställning.

Martin Schibli har lämnat sin tjänst. Blev han uppsagd i samband med den här omorganisationen?

– Det var en ganska lång process där vi helt enkelt har kommit överens om att det här var den bästa lösningen. Han valde själv att avgå i relation till de diskussioner som vi hade kring omorganisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".