Än är det nästan helt tomt på fåglar på Ottenby fågelstation. Arkivfoto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Ottenby

Kylan håller vårfåglarna borta

Hårda vindar och isande kyla håller vårfåglarna borta
1:17 min

Minusgraderna vägrar ge med sig och mer snö verkar vara på vägen. Vi har fått en lång vinter och det märks också på Ottenby fågelstaton på södra Öland. Ringmärkningen har varit igång sedan i fredags men trots att man gått åtskilliga rundor bland fällorna har fångsten varit minst sagt mager. Hittills har bara en enda fågel ringmärkts på stationen.

– Det är tomt i trädgården nere på udden, det finns inget att fånga, säger Kristoffer Magnusson är ringmärkningsansvarig.

Hittills har det bara blivit en enda fågel som fångats i en fälla och ringmärkts, näten har man inte kunnat sätta upp på grund av för starka vindar.

– En gulsparv i lördag, vi blev väldigt glada när vi fångade den. Det var bättre än vad vi väntat oss.

Så här års kan det vara riktigt gott om vårfåglar på inte minst på Öland. Men i år är  inte många. De som kommit har i stor utsträckning vänt tillbaka söderut i väntan på bättre väder. Om man tar fåglarna som indikation så är det här den sämsta våren sedan slutet på 1990-talet.

Inga tecken på värme

Trots det går man sina rundor på Ottenby  som man gör varje år och hoppas på att i alla fall kunna ringmärka någon enstaka fågel i väntan på värmen. Och det kan bli en lång väntan än. Inga tecken finns på att de riktigt vårljumma vindarna är på väg hit.

Fåglarna står på kö

Och ju längre tid kylan biter sig fast, desto fler fåglar står i kö och väntar på att få komma hit för att häcka.

Så Kristoffer Magnusson räknar med att ringmärkarna kommer att få jobba desto hårdare när våren äntligen väljer att komma.

– Så fort den här starka vinden lägger sig, och det måste bli lite värme också. Så fort den proppen släpper kommer det att komma mycket fågel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".