Arkivfoto: Karin Malmhav/Scanpix.
Kalmar

Politiker: Gör skolbibblan till lugn plats på rasten

Björn Brändewall (FP) om politikernas ansvar
4:59 min

Skolbiblioteken skulle kunna bli en plats att hålla till på för många barn i grundskolan som annars tvingas spendera rasten i mer stökiga miljöer än vuxna. Det säger folkpartisten Björn Brändewall som är skolpolitiker i Kalmar kommun. Tidigare har P4 Kalmar berättat att arbetsmiljön i skolorna skiljer sig mycket från vuxnas arbetsplatser.

– Man skulle kunna ha en större samverkan mellan skolor och bibliotek, säger Björn Brändewall till P4 Kalmar.

– Eleverna ska kunna påverka sin skola via elevråd med mera, och lugna miljöer borde inte vara omöjligt att kunna tillskapa.

Representanterna i elevråden byts ju ut i stort sett var tredje år. Är det då inte upp till politikerna att driva de här frågorna?

– Generellt skulle vi politiker se till att det finns en bra arbetsmiljö. När man kommer in på enskilda detaljfrågor om lokalförutsättningar på en specifik skola så ligger det i beslutsnivån delegerat till rektor – och då är det i samverkan mellan elever och rektor som man får försöka fatta de besluten.

En annan åtgärd skulle kunna vara att se till att alla barn inte har rast samtidigt, enligt Brändewall.

– Jag vet skolor som lagt upp det så att bara en tredjedel av eleverna har rast samtidigt och då blir den en lugnare miljö i korridorerna.

Barnens rastmiljö sämre än för vuxna

Många skolelever måste hålla till i bullriga korridorer på sina raster. Foto: Jessica Gow/Scanpix

#text=5477796#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".