1 av 3
Fyllecellen invändigt. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
2 av 3
Den flyttbara baracken står oanvänd i Torskors. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
3 av 3
Jan Hansson, operativ chef på Blekingepolisen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Sverige

Mobil fyllecell stred mot mänskliga rättigheter

Blekingepolisen: "Omänskligt att ligga så många i ett utrymme"
1:39 min

Blekingepolisen specialbeställde en mobil fyllecell för nära 200 000 kronor. Men i tre år har den stått helt oanvänd på ett industriområde. Orsaken: den strider mot de mänskliga rättigheterna. Det klassades som omänskligt att ligga så många i samma utrymme.

I tre år har den flyttbara arresten stått på en industritomt i Torskors utanför Karlskrona.

Blekingepolisen och Rikspolisstyrelsen specialbeställde den för 180 000 kronor för att kunna använda den vid större tillställningar som till exempel Sweden Rock festival.

Istället för att köra överförfriskade människor i skytteltrafik till närmaste polishus skulle de få sova ruset av sig i den mobila arresten som byggdes för totalt sex personer.

Stred mot mänskliga rättigheter

Men när den sista detaljen hade svetsats fast så fick Rikspolisstyrelsen kalla fötter. Fyllecellen visade sig strida mot de mänskliga rättigheterna.

– Man pratade om att det är omänskligt att ligga så många i ett utrymme, säger Jan Hansson, operativ chef på Blekingepolisen.

Och sedan dess har den stått där. Det blev helt enkelt för dyrt att köra iväg arresten till länets stadsfestivaler för att bara låta en enda person nyktra till i den.

Förvar till stöldgods

Ett tag fanns planer på att sätta upp en innervägg så att fyllecellen kunde användas till två personer, men inte heller det blev billigare än att köra de omhändertagna personerna till polishusen.

Men efter tre år på en industritomt verkar det som att den nu kommer till användning trots allt. Polisen har fått bygglov för att ställa arresten utanför polishuset i Karlshamn. Där ska den förvara stöldgods.

– Där kommer vi förvara farliga vätskor och liknande som inte är lämpliga att ha i polishuset, säger Jan Hansson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".