Musikläraren Ulf Månsson får ofta försöka hinna med undervisning på rasten. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Kalmar län

Svårare att gå ifrån lektioner för att spela instrument

Lättare att få gå ifrån på skolor utanför stan
1:36 min

Det har blivit allt svårare för elever att få gå ifrån sina skollektioner för att spela instrument. Från att tidigare ha varit en självklarhet är det i dag betydligt tuffare enligt företrädare för kulturskolorna. En enkät från Sveriges Radios Kulturnytt visar också att det är stora skillnader mellan olika kommuner.

Det kanske kan låta konstigt att få ledigt från delar av skoltiden för att få spela ett instrument, men det har varit – och är fortfarande – ett självklart inslag på flera håll.

Att eleverna får möjlighet att lära sig ett instrument har varit ett så stort värde att skolan kunnat acceptera att de ibland måste missa lektionstid.

Mindre generösa

Men i takt med allt större krav på närvaro i skolan har däremot den generösa inställningen luckrats upp. Det vittnar flera företrädare för kulturskolorna om.

– För många år sedan kunde kulturskolans lärare i princip skriva ut ett schema och där låta eleverna få spela på skoltid, men nu är det mycket svårare, säger Suzi Koken Knutsson som är chef för kulturskolan i Nybro.

Vad får det för konsekvenser?

– Det får konsekvenserna att några barn inte kan delta i vår undervisning på grund av att de saknar skjuts in till stan efter skoltid.

Också i Västervik har det kommit signaler om att det blivit svårare, men kulturskolan får fortfarande ha undervisning på skoltid där. Så lyder svaret i en enkät från Kulturnytt till kulturskolor runt om i landet.

I Oskarshamn fungerar det på de flesta skolor – men på högstadiet undviker de att lägga dem på lektionstid och använder lunch och håltimmar.

Varierande inställning

I Kalmar kommun varierar inställningen från skola till skola, berättar personal på kulturskolan som P4 Kalmar varit i kontakt med.

– Jag är på lektionen en stund, sen går jag hit och spelar lite, säger tredjeklassaren Melvin Wirsén som har fått gå ifrån sin vanliga lektion på Ljungbyholmsskolan för att hinna med sin tvärflöjtslektion innan gympan.

Lättare utanför stan

Skolorna är mer generösa med att ge eleverna ledigt ju längre bort från centralorten Kalmar vi kommer, som Påryd och Hagby.

– Där har jag på skoltid hela tiden, säger musikläraren Ulf Månsson.

På andra ställen får han och de andra lärarna oftast finna sig i att ha undervisning på rasterna, vilket gör att bara ett fåtal elever hinns med varje gång de åker ut till en skola.

– Det blir ju väldigt haltande för ofta har de ju rast samma tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".