Hejdå Hultsfred! Nu flyttar festivalen till campingområdet Stoxa i Sigtuna. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Hultsfred

Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna

FKP Scorpios vd Folkert Koopmans: "Måste vara realistiska"
2:19 min

Hultsfredsfestivalen flyttas av sina tyska arrangörer från Småland till Sigtuna nordväst om Stockholm. Redan i år arrangeras musikfesten i Mälardalen istället. Det uppgav arrangörerna på en pressträff i Stockholm på onsdagen. 

– Jag får tillbaka samma känslor som vid 2010. Det är jättestort nederlag känns det som att vi inte lyckas ha en sådan här festival i Hultsfred, säger Putte Svensson som var med och drog igång festivalen på 80-talet.

– Men å andra sidan kan jag se på det utifrån hur Festivalsverige ser ut – det är ju marknaden och pengarna som styr.

"Det största skämtet jag hört sedan Tommy Nilsson bytte artistnamn till Black" skriver en person på festivalrykten.se under en text om att Hultsfredsfestivalen nu flyttas till Sigtuna utanför Stockholm.

"Va fan händer?" skriver en annan.

Flyttar redan i sommar

Redan sommarens arrangemang kommer att äga rum i Mälardalen. Det uppgav det tyska arrangörsbolaget FKP Scorpio vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Hultsfredsfestivalen som var planerad att arrangeras vid sjön Hulingens strand 13-15 juni har bokat namn som Arctic Monkeys, Portishead, Fatboy Slim och Phoenix. Både biljetter – och namnet "Hultsfredsfestivalen" – flyttar nu med till den nya platsen: campingområdet Stoxa i Sigtuna. Stoxa är ett mäss- och evenemangsområde tolv kilometer från Arlanda.

Vd:n för arrangören FKP Scorpio, Folkert Koopmans, säger att biljettförsäljningen behöver bli bättre: 

– Ungefär hälften av biljetterna har sålts i Stockholm och folk verkar inte vilja resa långt längre. Vi måste vara realistiska, säger han.

"Kanske inte det bästa varumärket"

Hultsfredsfestivalen har arrangerats sedan 1986 har på senare år varit drabbade av ekonomiska problem. 2010 års festival fick ställas in och sedan 2011 är det FKP Scorpio som arrangerar.

– Jag har svårt att se hur de skulle ha gjort med den profilen som de har valt – och sedan var det kanske inte det bästa varumärket redan när de tog över det, säger Håkan Karlsson som driver den mindre och mer nischade Emmabodafestivalen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".