Fullsatt. Det kom så många Västerviksbor till mötet att flera inte fick komma in på grund av brandreglerna. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Västervik

Västerviksupproret drog fullt hus

Inga löften om att stoppa besparingar
1:48 min

Över 400 personer samlades när Västerviksupproret på onsdagskvällen kallat till stormöte med ansvariga politiker i kommunen. Anledningen är de kraftiga besparingar som drabbar skola och barnomsorg från och med i höst. Men politikerna kunde inte lova att stoppa besparingarna.

Räddningstjänstens påbud var att maximalt 420 personer fick vistas i lokalen. Men långt många fler än så dök upp för att visa sitt engagemang. Och flera lärare valde att lämna sina platser till förmån för föräldrar. Men samtidigt fick flera vända i dörren, även om flera valde att stanna kvar i korridoren utanför eftersom de ville visa sitt stöd.

Västerviksupproret vill att politikerna ska tänka om och stoppa besparingarna. Men några konkreta svar på det fick de egentligen inte.

Säkerheten togs upp

Sedan tidigare har förskolelärare och pedagoger sagt att de inte kommer kunna garantera barnens säkerhet. Men redan nu, innan besparingarna börjat gälla, fanns många vittnesmål om barn som försvunnit i flera timmar utan att personal saknat dem, om barn som lyckats rymma och om stora barngrupper med 14 barn och med bara en personal på plats.

Christin Rampeltin Molin (M) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden svarade många gånger att barnens säkerhet måste kommunen garantera, men hon hade inga konkreta svar att ge. 

Det hade däremot förvaltningschefen Kalle Söderberg som sa att han tar till sig det de hörde under kvällen och att man nu måste hitta former för hur man ska bedriva verksamheten säkert men med färre personal.

– Vi måste ta bort vissa aktiviteter som görs idag. Vissa utflykter, vissa aktiviteter, vissa saker som är lite av guldkanten i tillvaron men som också kräver mycket personal. Det är en åtgärd man kan göra för att säkerställa en  bra och säker bassäkerhet, sa han.

Skattehöjning inte aktuell

Många i publiken och Västerviksupproret vill se en skattehöjning i Västerviks kommun för att slippa spara på barnomsorgen och skolan. Även oppositionspartierna var på plats och flaggade för att de vill se en tillfällig skattehöjning. Men för det fick man inget gehör hos majoritetspartierna med Moderaterna och Socialdemokraterna.

1751 namn

Flera namninsamlingslistor med kravet på att stoppa besparingarna har de senaste veckorna hängt på skolor och förskolor i Västerviks kommun. Och när namnlistorna överlämnades till Christin Rampeltin Molin var det 1751 personer som skrivit på.  

Besparingarna bli kvar

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) sa efter mötet att man har lyssnat på vad som sagts och att man fick veta en del saker som man inte visste om sedan tidigare. Men trots allt han fått höra kommer majoriteten inte att göra några förändringar som stoppar de besparingar som redan i höst börjar gälla. 

– Såvida man inte gör några organisatoriska förändringar i förvaltningen har vi inte för avsikt att göra några förändringar, säger Harald Hjalmarsson.

Peter och Elin Iselau, som startat Västerviksupproret mot nedskärningarna inom förskola och skola. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

#text=5469430#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".