Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mönsterås

En omkom vid trafikolycka i Ålem - Trafikverket tycker de gjort nog

Räddningsledaren: "Den här olyckan har fått en väldigt trist utgång"
1:40 min
1 av 5
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
2 av 5
Lyssnarbild: Torgny Svensson
3 av 5
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
4 av 5
Lyssnarbild: Torgny Svensson
5 av 5
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

En stor olycka med en buss, en långtradare och personbilar inträffade efter klockan sju på torsdagsmorgonen på E22:an vid bensinmacken i Ålem. En person omkom i olyckan och flera personer är skadade. Trafiken rullar nu som vanligt igen och räddningstjänst och polis har lämnat platsen.

Länssjukhuset i Kalmar fick ta emot sju skadade imorse efter trafikolyckan på E22:an i Ålem. Två av dem bedöms vara allvarligt skadade. Fyra personer som är lindrigt skadade fördes till Mönsterås hälsocentral.

Trafikverket tycker att de gjort nog

Enligt räddningsledare på plats så beror olyckan troligtvis på det dåliga väglaget, och flera kritiska röster har under dagen ifrågasatt hur väl Trafikverket har skött sitt jobb att skotta och salta.

Och även om Trafikverket tar kritiken på allvar, så säger mattias Wigert, som ansvarar för väghållningen i Kalmar län, att de visst gjort vad de ska.

– Vi är ständigt ute och följer väderläget via SMHI och våra egna mätstationer så det har vi bra koll på. På den aktuella olycksplatsen skedde åtgärder vid halv sex-tiden på morgonen och under hela natten, kopplat till det snöfall som var då, förklarar han.

Samtidigt har han förståelse för att det kan ha varit dåligt väglag då olyckan inträffade, eftersom det går några timmar emellan det att de är där och plogar, tills dess att de är tillbaka och gör om det.

Trafiken rullar igen

Det var länge stopp i trafiken, innan den leddes om i södergående riktning via Pataholm under förmiddagen. Nu är de inblandade fordonen i olyckan bärgade och polis och räddningstjänst har lämnat platsen, så trafiken ska rulla som vanligt igen.

P4 Kalmar på plats

Under morgonen var P4 Kalmars reporter Peter Bressler på plats vid olycksplatsen och gav en ögonblicksbild av läget.

– Just nu håller räddningstjänsten på att hjälpa folk ut ur bussen, sade Peter vid halvnio-tiden i P4 Kalmar.

Stort räddningspådrag

Mellan tjugo och trettio räddningsarbetare jobbade vid olycksplatsen och ambulanserna körde skytteltrafik efter olyckan.

– Det är väldigt halt på platsen och det är det som har orsakat det här. Bussen fick tydligen inte stopp och gled ut i vägbanan och träffades där av en långtradare som i sin tur drog med sig en personbil, sade PG Johansson vid räddningstjänsten på plats.

Församlingshemmet erbjuder stöd

Från och med klockan 11.00 idag öppnar församlingshemmet i Mönsterås kommun dörrarna för att ge stöd med anledning av olyckan.

– Det kommer finnas präster på plats och även personal från Mönsterås kommun, säger Mats Johansson som är kommunchef i Mönsterås till P4 Kalmar.

– Vi har inte satt någon sluttid för hur länge vi kommer ha öppet, utan vi följer utvecklingen under dagen, tillägger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".