Många väljer att tända ljus då de släcker lamporna under Earth hour. Foto: Scanpix
Kalmar län

Privatpersoner släcker under Earth hour - men inte alla kommuner

Jenny Larsson: "Det är viktigt och fungerar som en påminnelse"
1:42 min

Imorgon lördag är det dags för årets upplaga av Earth hour, Världsnaturfondens globala manifestiation där privatpersoner, företag och kommuner uppmanas att släcka ljuset en timma på kvällen. Förra året deltog mer än varannan svensk, men bara åtta av länets tolv kommuner deltar aktivt i årets manifestation.

Vad Earth hour handlar om är att skicka en signal till världens beslutsfattare om att de ska ta miljöfrågorna på större allvar. Men det handlar också om att försöka leva lite grönare i vardagen.

Allt startade i Sydney 2007 och sedan året efter, alltså 2008, har det varit en global kampanj som WWF, Världsnaturfonden, står bakom. Runt om i världen släcks i och med manifestationen kända byggnader ner, till exemepl Big Ben, Operahuset i Sydney och Colloseum i Rom.

Inte alla kommuner i Kalmar län deltar

Men det är inte bara privatpersoner som släcker ner sina lysen eller stora byggnader, det är även företag och kommuner som deltar i mainfestationen. Här i Kalmar län är det åtta av de 12 kommunerna som deltar.

I Vimmerby, Kalmar och de båda ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga släcker man i vissa tätorter ner gatbelysningen. I Oskarshamn släcker man ner stadshuset och kyrkan i stadsparken och i Västervik en del fasadbelysningar, även om man där även satsar på att tända lampor när gamla armaturer i gatlysen byts till LED-lampor. Men fyra kommuner deltar inte aktivt i kampanjen, det är Högsby, Hultsfred, Nybro och Torsås.

Men i de kommuner som inte deltar kan man ändå misstänka att det är många människor som kommer att släcka ner i sina hem. För varannan svensk, närmare bestämt 55 procent, släckte förra året ner hemma under Earth hour som i år infaller lördagen 23:e mars mellan klockan 20:30 och 21:30.

Men är det så viktigt med en sådan här manifestation?

– Det är såklart att det är. Det blir ju en liten påminnelse om allt som vi tar för givet att det inte är så självklart, säger Jenny Larsson i Västervik som tänker delta för det har hon gjort förut och då spelat spel med tända ljus hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".