Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Per-Erik Ekström, nätchef på Västerviks miljö och energi, tror på att satsa på LED-lampor. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Släcker inte under Earth hour - satsar på LED-lampor istället

Västervik satsar på LED-lampor istället för att släcka
1:34 min

Västerviks kommun tillhör dem som väljer att inte släcka ner sina gatljus under en timme när Earth hour infaller imorgon kväll. Istället har man valt att börja byta ut gatljus till LED-armaturer, som lever nästan tre gånger så lång tid som de gamla och som drar betydligt mindre el.

Kommunens satsning på LED-lampor börjar redan nu, i och med att gatubelysningen så sakteliga byts ut mot den nya tekniken. Men det kommer att ta mer än tio år innan hela Västerviks kommun har fått nya gatljus med LED-teknik.

– I det här området med 30 armaturer har vi en årlig besparing på 7000 kWh. Hade vi istället valt att släcka alla gatljus i kommunen hade vi sparat 800 kWh, säger Per-Erik Ekström är nätchef på Västerviks miljö och energi.

Han säger att det som gör besparingen så stor är att man nu bara behöver ha LED-lampor med 25W effekt, mot de gamla som var 80W. Dessutom är livslängden den tredubbla för en LED-lampa.

Även om Västerviks kommun inte kommer att släcka ner helt och hållet under Earth hour, kommer man att uppmärksamma manifestationen på andra sätt, bland annat genom att släcka ner fasadbelysningar på kända byggnader och kyrkor.

Men hur är det med det symboliska värdet i att släcka ner så mycket man kan?

– Ja det ska man inte underskatta. Men vi vill påvisa att med ny teknik finns det mycket mer att hämta, säger Per-Erik Ekström.

Kommer ta lång tid

Han påpekar att det är ett teknikskifte på gång när det gäller gatljus, men det kommer att ta tid. Innan alla 11 600 gatljus i Västerviks kommun är bytta till den nya tekniken har det troligen gått mer än tio år, eftersom man inte aktivt byter ut gamla lampor.

– Vi gör inga förtida byten, men när vi ser att vi ändå ska byta så byter vi till den senaste och energisnålaste tekniken helt enkelt, säger Per-Erik Ekström.

Och den nya tekniken gör också att gatljusen med LED ger ett liknande och inte bätter ljus än de gamla. Från början var LED väldigt ljust, bländande och gav ett ganska kallt intryck. Men tekniken har gått framåt och nu har även LED-lampor mer värme i sitt ljus.

Ser ingen skillnad

Peter Nordenberg som bor i det område i Västervik som nu fått nya LED-armaturer i gatbelysningen är nöjd.

– Det är jättebra, bra för energin antar jag. Märker ingen skillnad, fungerar lika bra som de andra.

De säger att de gör det här istället för släcka under earth hour, tycker du det är bra?

– Bra att de vill satsa på ny teknik som drar mindre energi. Sen kan man väl släcka ner också, det har väl ingen betydelse, säger Peter Nordenberg på Flundregatan i Västervik som fått ny LED-belysning i gatljusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".