Nygräddade våfflor. Foto: Lena Rångeby/Sveriges Radio.
Sverige

Våffeldag bäddar för variation

I dag har våfflan sin alldeles egna dag. Ett utmärkt tillfälle att testa andra kombinationer än klassikern sylt och grädde, tipsar våffelexperten Magnus Carlstedt. Våffelvyerna är ändlösa för den som vill bjuda smaklökarna på äventyr på självaste våffeldagen.

Varför inte fira med champagnevåffla, hallonvåffla eller chokladvåffla? Eller kanske en matig potatisvåffla med fetaost och örter?

– Våfflor gjorda på grövre mjöl gör sig utmärkt ihop med kallskuret, kaviar, ädelost och gravad lax. Till efterrätt skulle jag välja den lyxiga belgiska våfflan som är både högre och frasigare än den svenska, säger Magnus Carlstedt, matskribent som gärna ordnar våffelbuffé när det vankas fest.

Våfflans historia sträcker sig tillbaka till medeltiden där den liksom i nutid varierades efter vad som fanns att tillgå. Våffeldagen infaller vid Jungfru Marie bebådelsedag, även kallad Vårfrudagen. Namnet våffla tros komma just av vårfrudagen som om man säger det slarvigt kan låta som våffeldagen. Trots sin långa historia är våfflan gastronomiskt trendkänslig.

– I år tror jag vi får se en reaktion på köttskandalen. Folk lär skippa färdigmixen och laga dem från grunden. Det är också då de blir som allra godast, säger Magnus Carlstedt.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Våffelrecept ur Sveriges Radios samlingar

  • #text=4406881#|#text=389775#
  • #text=2725272#|#text=5478986#
  • #text=2708384#|#text=4964102#
  • #text=5026010#
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".