1 av 3
Ungdomarna fick rösta om sina egna motioner. De som fick bifall ska nu behandlas i kommunens nämnder. Foto Johanna Lindblad Ahl
2 av 3
Ungdomar från fem högstadieskolor fanns representerade på ungdomsdebatten under kommunfullmäktigemötet igår. Foto Johanna Lindblad Ahl
3 av 3
Politiker och ungdomar diskuterade frågor i mindre grupper. Foto Johanna Lindblad Ahl
Västervik

Mat, bussar och sparande när ungdomar diskuterade i fullmäktige

Sparandet på skolan, kommunens dåliga ekonomi, skolmat och bussförbindelser.Det var vad högstadieungdomar helst diskuterade när det hölls ungdomsdebatt i Västerviks fullmäktige igår. Debatten hölls för elfte året.

Ungdomsdebatten i Västerviks fullmäktige inleddes med gruppsamtal mellan politiker och ungdomarna innan det var dags för ungdomarna själva att besluta om de 14 motioner som sedan tidigare skickats in av elever från de fem höstadieskolorna i kommunen.

Bifall fick motioner om att sluta spara på skolan, att det ska serveras bättre och varmare mat och att det ska vara bättre anpassade busstider men avslag på att få värma sin egen mat i microvågsugn eller en stor välkomstskylt a la hollywood vid infarten till västervik.

Frågade politikerna

Till sist fick eleverna fråga politikerna vad de ville och kommunens ekonomi kom på tal snabbt. Majoritetens politiker med Harald Hjalmarsson (M) och Tomas Kronståhl (S) i spetsen försökte förklara varför man måste spara och hur det kommer sig att ekonomin från början blivit så dålig. Det blev nästan en debatt av det mellan dem två och de andra oppositionspartierna, trots att det här var ungdomarnas frågestund.

Ida Ramwall från Åbyskolan i Gamleby frågade politikerna om varför man vill spara in på och avskaffa flera gymnasieprogram. Det handlar om Teknikprogrammet, Barn- och fritid och Estet med inriktning bild. Ida som tänk sig att gå Estet ville ha ett svar på hur man kan ta bort något så härligt och som är bra för kulturen i kommunen.

Beslut om gymnasieprogram idag

Hon fick ett svar från Barn- och utbildningsnämndens ordförande Christin Rampeltin Molin (M) att det beror på att elevkullarna minskar så mycket att man inte har råd att ha kvar det utbud som man tidigare haft, men la till att belsutet fattas först under tisdagen i nämnden. 

– Jag fick ju svar på frågan, sen är jag ju missnöjd med vad svaren innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".