Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Kalmar län

Ägg dominerar på påsktallriken

Henrik Arkåsen: "Jag kan berätta lite hur man gör"
2:13 min

När påskveckan är över har vi stoppat i oss mat för över sju miljarder kronor i Sverige, enligt Svensk handels prognos. I ett annat perspektiv så är det lika mycket som det kostar för en vanlig familj att gå på Kalmar FF:s hemmamatcher de kommande 700 000 åren.

Ägg är populärast om vi får välja vad som är viktigast bland påskmaten.

Henrik Arkåsen, välkänd krögare i Västervik, menar att traditonens makt är stor.

– Man vill ha det traditionella men det finns en anledning till att det blivit tradition. Det ligger ju lite i säsong att äta de här råvarorna just nu. Som ägg, lax och lamm. Det går att få tag på fin lax just nu, berättar Henrik Arkåsen.

Om man vill göra något lite annorlunda så lyfter han fram lerpottasill.

– Själv gillar jag lerpottasill, det är en skånsk gammal rätt som passar utmärkt till påsk.

Trots mycket jobb så tänker Henrik Arkåsen även hinna med att fira påsk med familjen. Och väl hemma har han succèn klar.

– Årets påskbakelse kommer bli en succè. Den ser jag fram emot att få i påsk.

Lerpottasill

Henrik Arkåsens recept för fyra personer:

4 kokta kalla potatisar, skivade

2 stora matjessill filéer, i gaffelbitar

4 hårdkokta ägg, hackade

1 knippa dill, hackad

lite hackad gräslök

1 rödlök, finhackad

150 g smör

Lägg potatisen i botten på en portionsform och värm den lite i ugn på 150 grader. Lägg matjessillen ovanpå. Strö över ägg, dill, hackad gräslök och rödlök. Bryn smöret rejält i en kastrull på spisen. Slå över smöret och servera med påskens snaps, öl och ett gott knäckebröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".