Västerviks kommun slipper leda avloppsvatten från Gamleby till Västervik. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Gamelby

Reningsverket blir kvar i Gamleby

Reningsverket i Gamleby får vara kvar på obegränsad tid. Det beslutade Mark- och miljööverdomstolen idag.  Därmed förlorade Länsstyrelsen, som hade beslutat om en tidsbegränsning för reningsverket och att avloppsvatten via en ledning istället skulle pumpas de 2,5 milen från Gamleby till Västervik.

En ledning skulle ha kostat mellan 250 och 400 miljoner kronor att bygga.

Men nu får alltså reningsverket vara kvar och istället räknar Västerviks miljö- och energi med att bygga om och rusta upp det befintliga reningsverket till en kostnad runt 15 miljoner kronor.

Mark- och miljööverdomstolen skriver i sin dom att det med hänsyn till både utsläpp av näringsämnen och uppkomst av lukt i närheten av bebyggelse skulle vara lämpligt att avloppsvatten omhändertogs någon annanstans.

Men samtidigt har Västerviks miljö- och energi gjort flera skyddsåtgärder, bland annat så att lukten minimerats, så risken för olägenheter inte var så betydande att det överväger kostnaderna för att skicka avloppsvattnet till Västervik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".