Justitieminister Beatrice Ask flankerad av Klas Wärme, operativ chef vid polisen i Kalmar län. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Kalmar län

Justitieministern imponerad av polisens satsning

Satsning på mängdbrott imponerar på justitieministern
1:58 min

Polisens arbete med att lösa fler vardagsbrott stod i fokus när justitieminister Beatrice Ask besökte Kalmar idag. Förra året låg polisen i länet i botten jämfört med resten av landet, men nu ligger dom plötsligt i topp. En förklaring kan försöket där en grupp poliser bara fokuserat på vardagsbrott som ofta läggs på hög.

– Det verkar fungera väldigt väl och man ser att man fått betydligt bättre resultat än vad man hade innan så det lovar gott, säger Beatrice Ask.

De så kallade mängdbrotten utgör en klar majoritet av alla brott, men alltför få klaras upp tycker justitieministern som nu åker runt till alla polismyndigheter i landet för att se hur dom jobbar,

– Det är viktigt att vi inte har en attityd till att vissa brott inte är viktigare än andra, t ex anser jag att bostadsinbrott är lite underskattat när det gäller påföljderna, det är en väldig kränkning när någon varit inne i ens hem.

 Två grupper jobbar med mängdbrott

I Kalmar län har polisledningen under årets tre första månader låtit två grupper, en i Kalmar, och en i Oskarshamn, bara fokuserat på att utreda de mängdbrott, som ofta läggs på hög, som stölder och snatteri, rattfylleri och olagliga körningar.

Poliserna har inte fått ryckas till andra stora resurskrävande utredningar som t ex Ölandsmorden säger operativa chefen Klas Wärme.

– Det här är på något sätt att parera den problematik vi har, för nu avsätter vi ju en hel del resurser för att utreda morden på Öland, så vi är ungefär i samma läge då vi utredde Svineri, så då är det här ett komplement som är positivt.

150 fall till åklagare

Bara utredningsgruppen i Kalmar hade efter drygt två månader lyckats lämna över 150 fall till åklagare. Förundersökningsledaren Staffan Gustavsson beskriver för P4 Kalmar att framgången varit att de jobbat nära varandra i gruppen, som ett team, som ska lösa en uppgift tillsammans.

– Framgången är att en liten grupp får ett problem att lösa och så får man i uppdrag att beta av så mycket ärenden som det bara går.

De har sökt efter effektiva arbetssätt, som att hålla förhör på telefon och haft korta beslutsvägar då såväl utredare som chef har suttit i samma rum.

– Vi försöker ta bort sånt som skäl tid och resurser i onödan och kapa bort dem. Mina medlemmar i gruppen kör muntliga föredragningar vid sittande bord.

Sista veckan

Även om projektet upphör när den här veckan är slut så hoppas operativa chefen Klas Wärme att det ska leva vidare i någon form.

– Vi ska lämna ett förslag till länspolismästaren om en annan struktur på vår brottsutredande verksamhet och då ligger den här typen av insatser kanske som en del av en kontinuerlig verksamhet i fortsättning så det finns alla förutsättningar för att det ska finnas en fortsättning på det här sättet att jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".