Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nybro

Fastighetsskötarna besvikna på politikerna

Publicerat torsdag 28 mars 2013 kl 05.48
"Känner mig väldigt orättvist behandlad"
(1:51 min)
Daniel Nilsson och Tomas Pettersson är två av de uppsagda fastighetsskötarna på Nybro Bostads AB. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

På torsdagen slutar den första av de åtta fastighetsskötare på Nybro Bostad som sagts upp när bolaget väljer att lägga snöröjning och gräsklippning på entreprenad. Samtidigt har fastighetsskötarna fortfarande inte fått till något möte med politikerna där de kunna ge sin version av turerna som ledde fram till det hela.

– Styrelseordförande vill inte prata med oss. Kommunen vill inte prata överhuvudtaget för de säger att det är vd:s ansvar, säger Andreas Holfelt.

Kollegan Daniel Nilsson gör i dag sin sista dag på jobbet som fastighetsskötare på Nybro Bostads AB efter turerna som det inte går att få någon full inblick i eftersom vd:n inte velat lägga fram sina argument för P4 Kalmars lyssnare.

– Jag tycker väldigt mycket om det här jobbet, men... jag vet inte vad man ska säga, jag känner mig väldigt orättvist behandlad, säger Daniel Nilsson.

Fick beskedet "vi tar inte i det"

Också politikerna ligger lågt och vill inte ens möta fastighetsskötarna själva. Tomas Peterson frågade styrelseordförande Bertil Johnsson om ett möte.

– "Det måste jag tänka på" säger han, sedan (läs: nästa dag) fick jag bara beskedet "vi tar inte i det, det är vd:s sak".

Betraktar det som avslutat

P4 Kalmar ringer upp Bertil Johnsson och ställer frågan varför han inte vill möta de här åtta människorna som är anställda i bolaget han är styrelseordförande för.

– Jag vill inte göra någon intervju. Den här frågan betraktar jag som avslutad. Vi har kommit så långt vi kan. I övrigt är det en facklig fråga.

Varför kan du inte åtminstone träffa dem och låta dem ge sin version?

– Nej, jag tycker det här är att spela vid sidan om vd. Det är hans arbetsuppgift att handha de här frågorna. Inte styrelsens.

Fastighetsskötarna har även bett kommunledningen om ett möte, där såväl kommunchef som kommunalråden är med, men fått nobben.

Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.

Tidigare artiklar:

NBAB:s ordförande: Tråkig och tragisk historia

På allmänhetens frågestund på kommunfullmäktige den 27 februari frågade en kommuninvånare kommunstyrelsens ordförande Markus Lund (S) vad som hänt på Nybro Bostads AB efter jul- och nyårshelgen 2012.

Så här refereras det hela i protokollet från mötet:

"Har ni fått någon information från fastighetsskötarna? Får det gå till så här i ett helägt kommunalt bolag? Vilken policy har Nybro kommun för avsked av personal för att sedan säga upp folk på grund av arbetsbrist?

Markus Lund svarar att det är frågor för Nybro Bostads AB och deras vd. Ordföranden för Nybro Bostads AB Bertil Johnsson (S) svarar att det är en tråkig och tragisk historia. Det är sorgligt när människor får ta konsekvenser av sina handlingar. Nybro Bostads AB har ej någon organisation för att klara snöröjningen och därför fått vända sig till privata marknaden för att finna en lösning. Ansvaret vilade på vd och inte på styrelsen eller kommunfullmäktige, utan handläggs som en facklig fråga."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".