Lotti Jilsmo är landsbygdsutvecklare i Västerviks kommun. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Många vill ha bredband via fiber

Att få bredband via fiber är någon som många i Västerviks kommun är intresserade av. Det visar en undersökning som kommunen gjort och på tre veckor har över 450 intresseanmälningar kommit in. Störst är intresset på landsbygden.

Ett bredband via fiber ger en kapacitet 100 Mbit/s och mer. Ett vanligt ADSL bredband ligger runt 24 Mbit/s.

– Folk har både mailat in och skrivit in via formuläret på hemsidan, men många har också ringt in sin intresseanmälan, säger Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare på Västerviks kommun.

Störst intresse på landsbygden

Störst har engagemanget kring intresseanmälningarna varit på landsbygden, 320 stycken. Endast 29 procent av anmälningarna kommer från centralorten. Landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo har sammanställt de inkomna intresseanmälningarna på en kommunkarta.

- Jag är inte förvånad över att intresset är störst utanför centralorten eftersom det på landsbygden finns en mängd grupper som nu tittar på hur de gemensamt kan bygga fibernät, säger Lotti Jilsmo.

Många fler lokala initiativ

På bara de tre veckor har antalet lokala initiativ tagits. Från 6-7 initiativ, nu är det mellan 12 och 15 stycken.

– Det går jättefort. När folk börjar prata och man märker att det händer något i grannbyn vill man göra något själv också, säger Lotti Jilsmo.

Både i Odensvi, Skedshult och Ukna har det anordnats lokala möten om bredband, vilket visar sig på kartan. Där man har informationen, där är intresset som störst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".