Buffy Lindwall är en av de brukare som får hjälp på Nymålen. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
Oskarshamn

Nymålen räddas- men kritiken kvar

Ett glatt besked för många
2:33 min

Nedläggningen av rehabiliteringsgården Nymålen, som P4 Kalmar rapporterat om den senaste tiden, blir inte av. Landstinget ändrar nu beslutet att lägga ner gården i Oskarshamn, dit brukare kan komma och få hjälp. Men kritiken från oppositionen har inte tystnat. 

Namninsamlingen som lämnades över till politikerna med en vädjan från brukare och personal att titta på frågan igen fick alltså effekt. Gården kommer drivas vidare som tidigare, med små justeringar av verksamheten.

Vänsterpartiets Linda Fleetwood var nöjd med att kunna lämna det glädjande beskedet på dagens presskonferens.

– Vi har hittat en lösning för att ha kvar Nymålen. Det är bra för kommunen, bra för landstinget men framförallt bra för brukarna.

Men kritiken från den borgerliga oppositionen i landstinget finns kvar. På sin blogg skriver folkpartisten och landstingsrådet Pierre Edström; 

""Landstingets vänstermajoritet böjde sig till slut. Utan en stark opinion hade man fullföljt beslutet om avveckling som togs över huvudet på brukarna. Jag hoppas att Fleetwood & Co har lärt sig en sak. Ta reda på fakta nästa innan ni fattar beslut nästa gång. För en dialog tidigt med de berörda Nu skapades onödig oro hos patienter som behöver en sak mer än något annat - trygghet!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".