Ulla Öhrn är upphandlingschef i Västerviks kommun. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Västervik

Västervik segrare i fiskstrid

Ulla Öhrn är lättad att fiskstriden är över
1:18 min

Västervik och fem andra länkommuner får rätt mot livsmedelsjätten Menigo i en färsk dom från kammarrätten. Nästan ett år försenad kan därmed deras nya stora upphandling av mat till skolor och äldreboenden träda i kraft. Striden gäller hur stor en fryst portion med sejfilé ska vara.

– Det är en lättnad att äntligen det här ganska långdragna ärendet är slut, säger Ulla Öhrn som är upphandlingschef i Västerviks kommun.

När Västervik tillsammans med Mönsterås, Oskarshamn, Högsby, Hultsfred och Vimmerby förra året upphandlade livsmedel var det extremt jämt mellan vilket av två stora livsmedelsbolag som skulle få leverera fullsortimentsprodukterna, vilket lite förenklat är allt utom bröd, mjölk, kött och grönsaker.

Menigo förlorade eftersom kommunerna inte vill godkänna deras frysta sejfilé då den inte erbjöds i lika stora portionsbitar. Menigo överklagade till förvaltningsrätten och fick rätt. Men kommunerna gav sig inte och efter lång väntan har nu nästa instans kammarrätten gett dem rätt.

– Vi har ju kämpat för att man inte ska behöva utrycka sig i detalj in absurdum när man gör upphandlingar. Den här tvisten har ju handlat om ordet "portion", att alla inte vetat vad det betyder.

Om domen inte överklagas igen räknar Ulla Öhrn med att deras nya avtal kan träda i kraft i mitten av april. Då väntar bättre och större utbud, vilket inte minst gynnar de många mindre tillagningsköken i kommunerna.

– Vi behöver ha många olika sorters förpackningar som passar i de här köken, säger Ulla Öhrn som också nämner att valfriheten till mat inom äldreomsorgen som ställer högre krav på fler produkter som det nya avtalet imöjliggör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".