Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Fotboll

Ovanligt nära till favoritlagen

Jan Arvidsson: "Jag tror det blir Östers år"
4:51 min

Det är drygt 30 år sedan fotbollsintresserade i Kalmar län haft så många allsvenska matcher att välja på i närheten som under 2013. De som bor i sydvästra delen av länet slits främst mellan att följa Östers comeback i allsvenskan och Kalmar FF:s jakt på en bättre tabellplacering än förra året.

1980 spelade Kalmar FF , Öster, Mjällby, Åtvidaberg och Norrköping samtidigt i fotbollsallsvenskan för första och hittills enda säsongen.

Av tradition har många fotbollsintresserade i norra delen av Kalmar län sina allsvenska sympatier främst hos någon av lagen från Östergötland och längre söderut i länet är Kalmar FF, Öster eller närmast Blekinge även Mjällby som favoritlag.

De som bor i sydvästra delen av länet har mindre än en timmas resväg till tre allsvenska arenor under 2013 och intresset för nykomlingarna Öster och deras nya hemmaplan verkar stort.

– För min del är det Öster som gällt ända sedan deras storhetstid på 60-talet säger Gert Lilja från Lindås till P4 Kalmar.

– Jag är också gammal östersupporter och hoppas verkligen det går bra för laget i år säger Jan Arvidsson från Nybro.

– Jag tror det är Östers år, de har värvat klokt.

Gamla sympatier

Många fick sitt intresse för Öster när laget gick upp i allsvenskan 1967 och vann högsta serien som nykomlingar året efter. Nybyggd arena i Växjö och förre kalmarspelaren Andreas Thomsson som tränare har ökat på intresset för nykomlingarna. För de som bor i trakten av Emmaboda är det omkring 6 mil till såväl Växjö som Kalmar.

– Sympatierna går till Öster i mitt fall säger Peter Olsson från Emmaboda. Han tror att många är nyfikna på växjölaget 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".