Kanadagässlingar. Foto: Scanpix
Kalmar

Kritik riktas mot äggprickningen

Naturexpert tycker prickning är inhumant
1:02 min

Kalmar kommuns beslut om att förstöra kanadagässens ägg kring badplatserna stöter på protester. Att pricka ägg, som det heter, är en inhuman avlivningsmetod och risk för djurplågeri menar naturkännaren Pav Johnsson.

– Det kan handla om ägg som strax ska kläckas och då är det ju fågelungar där inne, som man sticker en nål i. Och det är djurplågeri, säger Pav Johnsson.

Men från kommunens sida menar man att fåglarna och deras avföring inte bara är obehagligt för badgästerna, träcket kan också innebära risk för smittspridning och är därför att betrakta som en sanitär olägenhet. Och för att komma till rätta med det måste man pricka gässens ägg.

– Vi ha skyldighet att ta hand om sånt här. Och då blir det tyvärr att man måste ta till sådana här åtgärder, säger Kenneth Emricsson kommunal jaktsamordnare i Kalmar kommun.

Pav Johnsson anser att det inte är nödvändigt att pricka äggen. Det finns andra skonsammare metoder.

– Det finns något som heter oljering, som innebär att man penslar äggen med en olja, som täpper porerna och kväver ägget. Och det är att föredra, säger Pav Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".