Lois Park med den enda bilden familjen har på Lois storasyster som är kvar inne i Nordkorea. Nu utvisas familjen från Sverige. Foto: Sveriges Radio
Kalmar län

Nordkoreansk familj skickas till Sydkorea

Fruktar nordkoreanska spioner i Sydkorea
1:25 min

Den nordkoreanska familj i mellersta delarna av länet som väntar på att utvisas från Sverige kommer att skickas till Sydkorea. Det skriver Migrationsverket i ett sitt slutgiltliga besked. Familjen har ingen saknar koppling dit och  har aldrig varit där, Migrationsverket hävdar att de för en generös politik gentemot flyktingar från Nordkorea.

I medierna utrikesbevakning dominerar krisen på den koreanska halvön. Det råder mer eller mindre krigstillstånd mellan de båda länderna.

Stämningen är spänd i miljonprogramslägenheten i Kalmar län. När som helst väntar sig familjen Kim Park att polisen ska komma och hämta dem och sätta dem på planet till Sydkorea.

Migrationsverket och politikerna i migrationsdomstolarna har nämligen bestämt att familjen inte kan skickas till det slutna skräckväldet i hemlandet Nordkorea, men däremot kan bo i Sydkorea.

Verket har i och för sig inte haft någon kontakt med Sydkorea angående mottagandet, men hänvisar till allmänt kända förhållanden, nämligen att Sydkorea gärna tar emot flyktingar från norr.

Men mamman i familjen, Sook Young, säger att Sydkorea är fullt av spioner från diktaturen i norr, spioner vars uppgift är att kartlägga flyktingar för att regimen ska kunna straffa de familjemedlemmar som är kvar i Nordkorea. Hon har både sin dotter, sina syskon och sina föräldrar där.

P4 Kalmar har sökt Migrationsverket för att få kommentarer till det här, men ännu inte fått någon intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".