Melchora Chauca vill att Migrationsverket ändrar sig angående den nordkoreanska familjen Kim Park. "Vänligare och mer skötsamma människor finns inte" säger hon. Foto: Sveriges Radio.
Kalmar län

Församlingen engagerar sig för nordkoreanerna

"Jag tycker det är helt sjukt"
0:51 min

Den nordkoreanska familjen Kim Park som bor i Kalmar län måste få stanna i Sverige. Det säger företrädare för den församling familjen tillhör. Migrationsmyndigheterna hänvisar familjen till Sydkorea, som uppges vara säkert för nordkoreaner. Men Melchora Chauca från frikyrkoförsamlingen säger att det är ett obegripligt resonemang.

Melchora Chauca förstår inte varför Sverige alls blandar in ett tredje land, eftersom familjen inte har någon relation till Sydkorea. Hon vill istället att familjen Kim Park ska få stanna i Sverige.

– Jag tycker det är helt sjukt. Det måste vara något fel, säger hon till P4 Kalmar.

Under tio sökande

Familjen Kim Park är smått unika i Sverige. Det finns helt enkelt inga nordkoreaner som enligt Migrationsverkets statistik har fått uppehållstillstånd här, och antalet sökande har varit under tio under de senaste åren. Det är helt enkelt få personer som lyckas ta sig ur den extremt slutna och brutala diktaturen, ur ett land där man inte ens får lämna sin egen stad utan polistillstånd.

Betalade flyktingsmugglare

Familjen Kim Park lyckades ändå. Kuang Seong Park simmade över den strida gränsfloden till Kina, jobbade ihop pengar där, och betalade flyktingsmugglare att ta ut hans fru. Kvar blev dottern som idag är nio år gammal, och som de inte har haft någon kontakt med – det vet faktiskt inte ens om hon lever. Fattigdomen och svälten skördar ständigt offer i Nordkorea.

Från Migrationsverkets sida vill man inte kommentera det enskilda fall – men säger att det följer gängse normer att familjen, som delvis finns kvar i Sydkorea, utvisas till Sydkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".