Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Äggfrossa med gott samvete!

Publicerat fredag 29 mars 2013 kl 08.36
"Det finns inga maxrekommendationer"
(1:16 min)
Fyllda äggskal. Hur många ägg äter du i påsk? Foto: Christina Jansson

Att ägg bidrar till högt kolesterolvärde är en myt. Det menar Anna Blücher, lektor i nutrition- och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet. Det finns heller inga maxrekommendationer för hur mycket ägg man får äta, enligt henne.

-- För ett tiotal år sedan så pratade man om att det var så mycket kolestorol i ägg och att det inte skulle vara bra men det där har man faktiskt omvärderat. Det har inte så stor betydelse om man inte är sjuk på något sätt men då har man särskilda dietföreskrifter, säger Anna Blücher, lektor i nutrition- och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Enligt henne finns det inga maxrekommendationer för hur mycket ägg man får äta. Vad gäller kolesterolet så har vilken typ av fett man äter större betydelse.

Vad är proteinet som finns i äggen bra för då?

– Alla behöver vi protein och just de proteiner som finns i ägg, precis som i kött och fisk, har högt biologiskt värde för de passar vår kropp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".