1 av 2
Knut Lilliebrunner i Målaskog med ett av sina lamm. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Tackor med lamm hos Knut Lilliebrunner. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Ryssby

Virus ger brist på svenskt lammkött

"Visst finns det en oro"
1:35 min

Det ser ut att bli ont om svenskt lammkött i affärerna nu i vår. Anledningen är att många får drabbats av det nya Schmallenbergviruset och fått dödfödda eller missbildade lamm. Enligt slakterikoncernen Scan finns det gårdar som i vinter förlorat upp emot 40 procent av sina lamm.

– En stor del av mina tackor är på gång och ska lamma, och vi hoppas verkligen att vi ska slippa problemen med Schmallenberg, säger Knut Lilliebrunner i Målaskog utanför Ryssby som har runt 150 dräktiga tackor på sin gård.

Schmallenbergviruset upptäcktes i Tyskland 2011 men har spridits sig med en rasande fart och finns nu i stora delar av södra Sverige. Det sprids av svidknott och det är får, nötkreatur och getter som drabbas.

Missbildade lamm

Vuxna djur som smittas tillfrisknar av sig själva efter ett tag. Problemet är att de som blir sjuka när de är dräktiga riskerar att få dödfödda eller missbildade lamm, kalvar eller killingar.

På vissa gårdar i landet har man enligt slakterikoncernen Scan förlorat upp emot 40 procent av lammen på grund av det här viruset.

Hos Knut Lilliebrunner i Målaskog har lammningen precis kommit igång och inom några veckor ska det födas runt 350 lamm. Och Knut Lilliebrunner tror att hans lamm ska klara sig eftersom han betäckte tackorna sent på säsongen.

Hårt slag

– Visst, det finns en oro. Men eftersom vi betäckte efter knottsäsongen är jag inte så orolig, säger Knut Lilliebrunner.

Schmallenbergviruset har gjort att det kan bli svårt att få tag på lammkött nu i vår, men framför allt är det ett hårt slag mot de lantbrukare som drabbas.

– För producenten är det ju ett väsentligt ekonomiskt avbräck, det är ju vinsten som försvinner i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".