1 av 4
Iskallt och snöflingor i luften vid årets premiär. Men det avskräckte vare sig sportfiskeentusiasterna eller publiken som tagit sig dit. Foto: Olof Pettersson/Sveriges Radio.
2 av 4
I väntan på att kanonen ska smälla och laxfisket starta. Foto: Olof Peterson / Sveriges Radio
3 av 4
Kanonen sköt traditionsenligt ett skott som innebar fritt fram att kasta i krokarna, vilket man också gjorde, innan röken ens hunnit landa. Foto: Olof Pettersson/Sveriges Radio.
4 av 4
Laxfiskepremiären lockade som vanligt hundratals nyfikna. Foto: Olof Pettersson/Sveriges Radio.
Mörrum

Laxpremiär lockade trots kylan

Jesper Pedersen: "Det är spänt i hela kroppen"
1:20 min

Trots kyligt väder och rapporter om få laxar besökte rekordmånga premiären av laxfisket i Mörrum idag enligt arrangörerna. Hundratals förväntansfulla fiskare och åskådare hade samlats. Innan kanonröken hunnit lägga sig var de första krokarna i vattnet.

Platschef på Mörrums Kronolaxfiske, Ola Söderdahl, invigde traditionsenligt prick klockan nio med att avfyra kanonen vid åsidan.

Hundratals trotsade kyla och blåst för att fiska eller bara titta på premiären idag.

Spänd förväntan
– Det roliga är att se vem som tar den första fisken, menar Gunvor Persson från Tollarp som stod vid sidan och tittade på.

Ute i vattnet stod bland annat Jesper Pedersen från Köpenhamn och väntade på kanonskottet. 

– Det är mycket spänt, spänt i hela kroppen.

Efter några minuter fick han napp, en regnbåge. Och även om regnbågen är en fin fisk så är det laxen som lockar. Men senaste åren har laxen haft problem, som inte minst har märkts vid fisket i Mörrum. 

Rekordpublik
Platschefen vid Kronolaxfisket i Mörrum, Ola Söderdahl, säger att det aldrig varit så mycket folk på en premiär tidigare. Och även om han vet att det gjorts några landningar, önskar han att laxarna var fler. För sportfisket är viktigt för bygden, menar han.

– Det är bättre men det är inte bra och många goda krafter behöver samverka för att vi ska ha en långsiktigt livskraftig stam här i Mörrum. 

Tolv nationer
Årets tillställning är den 73:e i ordningen och hela fiskesträckan är som vanligt, sedan månader tillbaka, fullbokad.

200 fiskare var på plats i Mörrum idag och under hela helgen räknar man med att 800 fiskare från totalt tolv nationer kommer att delta.

Förutom det traditionella kanonskottet kommer premiären också innebära en minimässa för fiskeintresserade och ikväll kommer det hela avslutas i en stor fest i Folkets Hus.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".