Prosit! Många har problem med pollen. Jessica Gow/Scanpix
Småland

Intensiv pollensäsong väntar

Åslög Dahl om den stundande pollensäsongen
1:06 min

När kylan ger upp väntas också pollensäsongen komma i gång på allvar. Det mesta är ganska försenat men sedan kan man  vänta sig en mer kompakt säsong. I år blir den intensivare än vanligt enligt Åslög Dahl som är ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

--Om det följer en värmeperiod i början av maj, när björken har kommit igång, kan det bli höga till mycket höga halter under några dagar, säger Åslög Dahl.

Det är den ovanligt kalla och torra våren som har försenat blomningen. Det enda som kommit igång är hasselblomningen. Och alen borde vara på gång, berättar Åslög Dahl.

Men sedan när det väl blir varmt kommer träden blomma på varandra och det blir lite tid för allergiker att vila emellan. Däremot blir antagligen säsongen kortare och dessutom påverkas gräset av den torra våren.

– Det är sannolikt att det inte blir en lika intensiv gräspollensäsong i år, för det brukar vara så att gräsets tillväxt brukar gynnas av att det är varmt och fuktigt, även om det kan komma mycket vissa dagar när det blir varmt, om det nu blir varmt igen.

Jonna Burén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".