Höjda p-avgifter ska få oss att minska bilåkandet,
Kalmar Län

Höjd p-avgift ska minska bilåkande

Endast fem procent av alla resor i Småland och Blekinge, görs med kollektivtrafiken. För att fler ska ställa bilen och åka tåg eller buss t ex till jobbet krävs bl a att parkeringsavgifterna i de småländska städerna höjs. Det anser en småländsk trafikplanerare.

Av de 1,8 miljoner resor som görs varje dag i regionen, görs drygt 70 procent med bil, 5 procent med buss eller tåg och 24 procent med cykel eller till fots.

Det här är inte hållbart i längden menar Emil Hesse, ansvarig för kollektivtrafikfrågor på Regionförbundet i Jönköpings län som vill se förändringar.

- Det handlar om att påverka människors beteende men också att skapa förutsättningarna för att göra dom valen vi måste göra, säger Emil Hesse.

För att få fler att välja bort bilen och åka kollektivt istället, måste politikerna våga ta beslut som försvårar för bilen, det är det mest effektiva sättet, menar Emil Hesse. Det kan handla om trängselskatt men också om dyrare parkeringsplatser.

- Man kan se att om man tar bilen till jobbet eller inte har mycket med att göra om det är fri parkering vid jobbet eller inte. Om man väljer att höja priset på parkeringen så är det fler som tar kollektivtrafiken och det är en ganska tydlig signal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".