När Arbetsmiljöverket nyligen inspekterade byggföretag hittades många fel. Foto: Eugene Hoshiko/Scanpix.
Sverige

Oenigt om byggjobbares säkerhet

De dödstörtar, kläms och blir påkörda
2:12 min

Fack och arbetsgivarna är helt oense om hur man ska hindra att arbetare dör på jobbet. Parterna är inte ens överens om hur många som omkommer. Både fack och arbetsgivare vill ha fler kontroller av Arbetsmiljöverket, och alla vill ha en nollvision, likt den i trafiken, men där slutar enigheten.

– Alla av oss har haft en jobbarkompis som har dött, jag har det i alla fall. Ens fru och så är ju orolig för en. Hon ser ju inte det här som att hon vet att jag kommer att komma hem varje dag ens, så är det ju, säger Stefan Slottensjö, lagbas på bygget av Karolinska sjukhuset i Solna.

De dödstörtar, kläms, blir påkörda och krossas i byggschakt. En byggarbetare dödas varje månad i snitt, enligt Byggfacket. Nej, hälften så många, i all fall förra året, säger Ola Månsson, vd på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, som inte gillar Byggnads siffra.

– Man spelar ett spel att använda slogan på snittvärden som ligger långt tillbaka i tiden, i ställer för att titta på verkligheten i dag.

När Arbetsmiljöverket nyligen inspekterade byggföretag hittade inspektörerna många fel. Av 2 000 arbetsplatser var 200 så farliga att arbetet stoppades direkt.

Både fack och arbetsgivare vill ha fler kontroller av Arbetsmiljöverket, och alla vill ha en nollvision, likt den i trafiken.

– Man ska inte var stolt för att projekt är lönsamt om någon olycka har skett, säger Ola Månsson på Byggarbetsgivarna.

Men där slutar enigheten. Ola Månsson säger att det handlar om attityder och utbildning.

Arbetsgivarna lägger ner stora resurser på kampen mot byggdöden, menar han. Byggfacket däremot, vill att stora byggbolag måste ta ansvar för vad underentreprenörer gör.

Men det köper inte byggarbetsgivarna. Om den högst upp har ansvar, då har de längst ner inget ansvar alls. Kanske blir 2013 året då Byggfacket går till strejk mot dödsfallen, snarare än högre löner.

– Vi pratar om en byggnadsarbetare som dör i månaden. Skulle det vara i någon annan bransch, så tror jag att det skulle tillsättas en hel de kriskommissioner. Men det händer inte hos oss. Därför känner vi att vi måste göra det här själva, säger Johan Lindholm på Byggnads.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".