Påskhelgen blir kortare i natt. FOTO: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Sverige

Sommartid gör påsken kortare

I natt är det dags att ställa fram klockan till sommartid. Klockan två flyttas klockan fram och påsken blir en timme kortare. Påskfirare som reser med nattåg behöver dock inte oroa sig för att komma fram för sent - i alla fall inte på grund av tidsomställningen.

 --Nattågen har en så pass bra och luftig tidtabell så de kommer fram på den tiden det handlar om, säger Mårten Dunér på SJ:s pressjour.

Nattågen ska helt enkelt köra in den förlorade timmen genom att öka hastigheten, förklarar han. Däremot måste resenärer som ska åka tidigt i morgon bitti komma i håg att vrida fram klockan. SJ påminner inte resenärerna om sommartiden.

 Att flygresenärer som förvirrade dyker upp en timme sent till avgångarna under sommartidens första dag är inte helt ovanligt på Arlanda.

--Det hör av sig folk men hur stor omfattningen är svårt att säga, säger Richard Wellemets, tillförordnad presschef på Swedavia. -Vintertid är enklare, då får man en timme extra att njuta av på flygplatsen, säger han.

TT/P4 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".