Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Få sommarvikarier – sjukhus kan tvingas minska ytterligare

Uppdaterat tisdag 2 april 2013 kl 07.48
Publicerat tisdag 2 april 2013 kl 05.48
"Årskullen som går ut nu i vår är mindre än vanligt"
(1:56 min)
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Det finns risk för att länssjukhuset i Kalmar måste minska antalet vårdplatser i sommar mer än vanligt. Orsaken är att färre sjuksköterskor än vanligt sökt sommarjobb i år. Just nu utreds hur många mer som behövs och man tittar samtidigt på vilka delar av vården där det skulle kunna gå att minska ner verksamheten.

– Det är en besvärlig situation på länssjukhuset, säger sjukhuschefen Johan Rosenqvist.

– Vi saknar ett antal sjuksköterskor. Lite oklart riktigt hur stort det är. Vi har en arbetsgrupp som tittar dels på hur många som saknas, och hur många som vi skulle behöva.

Svårare än vanligt

Att få tag på personal inför sommaren är alltid en utmaning inom vården. Men i år har det varit svårare än vanligt. Det som är utmärkande i år är inte någon särskild specialistkompetens utan att det är generellt sett färre legitimerade sjuksköterskor som sökt. En förklaring kan vara färre nyutexaminerade sjuksköterskor från universitetet.

– Den årskullen som går ut nu i vår är mindre än vanligt, säger Johan Rosenqvist.

Kan behöva minska mer

Varje sommar har sjukhusen en plan där stängda vårdplatser är en del för att lösa pusslet. Förra året handlade det om cirka 100 platser och grundplanen är liknande i år. Men det finns risk att man inte klarar sig med grundplanen utan måste stänga ännu mer än man tänkt om inte vikariesituationen blir löst.

– Det finns en risk att vi måste minska antalet vårdplatser under sommaren mer än vi hade planerat, säger Johan Rosenqvist.

Samtidigt handlar det inte om några stora antal vårdplatser i så fall, kanske ett tiotal stycken fler. Mycket är oklart och de har ännu inte helt gett upp hoppet om att lösa bemaningen, bland annat har avdelningscheferna fått i uppdrag att undersöka intresset hos personal att skjuta på sin semester mot en kompensation.

Ökat tryck på akuten

För att de verksamheter där behovet är som störst ska kunna hålla öppet kan det också bli så att sjuksköterskor omdisponeras mellan olika enheter.

– Vi stänger ju alltid ner under sommaren. Om vi ska stänga ner mer än vanligt så måste vi ju se vilka enheter som är viktigast.

Här finns bland annat akuten som var den verksamhet som framförallt märkte av ett ökat tryck förra sommaren.

Västerviks sjukhus: "Problematiskt"

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

På Västerviks sjukhus säger man också att det är ett problematiskt läge inför hela sommaren.

– Vi har inte stängt några vägar ännu, men det är klart att det är problematiskt, säger sjukhuschefen Henrik Holmberg.

Man har inte tagit något beslut om att dra ner på antalet vårdplatser mer än vanligt, men det är ett kontinuerligt arbete som pågår för att försöka få sommaren att gå ihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".