Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Västervik

Turismen i Västervik ska ge 900 miljoner om året

Publicerat tisdag 2 april 2013 kl 14.09
Stina Porsgaard, turistchef i Västervik är glad över den turismstrategi som nu finns och nu ska ord bli till handling. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges radio

Turismens omsättning i Västervik ska öka med 75 procent fram till år 2020 och Västervik blir skärgårdsstaden i Småland. Det är något av innehållet i den nya turismstrategin för Västerviks kommun som nu tas i bruk.

Stina Porsgaard som  är turistchef i Västerviks kommun säger att man också hoppas att företagen inom besöksnäringen ska kunna öka sin lönsamhet med 20 procent.

Idag omsätter besöksnäringen i Västerviks kommun lite drygt en halv miljard kronor varje år, men det hoppas man alltså ska ha ökat till 900 miljoner kronor om året år 2020.

Skärgårdsstaden i Småland

Hur det ska göras finns det flera strategier kring. Dels att bygga varumärket och marknadsföra Västervik som skärgårdsstaden i Småland. Det Västervik vill lyfta fram är att man både kan få staden och skärgården på samma gång som besökare.

Stina Porsgaard säger att man också ska ha Sveriges bästa besöksdialog. Inte bara öga mot öga när besökare väl finns i Västervik, utan även via hemsidan, appar och sociala medier. En del stora investeringar i Västervik kan också spela hela turismstragein i händerna, så som Slottsholmen och äventyrsbadet på Lysingbadet.

Ett annat mål är ett positivt flyttnetto med 100, det vill säga att man vill att 100 personer fler ska flytta in än vad det är personer som flyttar från Västerviks kommun. Och så ska man jämföra sig och prestera bättre än ett par destinationer som man valt ut, däribland Kalmar.

Kommer märkas mest om några år

Mycket kan låta luddigt men Stina Porsgaard menar att det finns mycket som är konkret och som kommer märkas av de kommande åren, även om hon inser att det kommer krävas hårt jobb.

– Vi kommer börja den 7 maj med ett branschmöte som går på temat "Från ord till handling", för det är det vi måste göra nu. Vi måste se till att det vi satt på papperet också kommer ut i verkligheten och att vi börjar jobba efter strategin, säger Stina Porsgaard.

Nu kommer en handlingsplan utifrån strategin att tas fram och vissa saker kommer redan att börja märkas 2013 även om det mer kommer märkas först nästa år eller ännu längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".