Joakim Nilsson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Småland

Svårt stoppa olagliga körskolor

Joakim Nilsson, STR: "Man får ha för många elever"
5:35 min

Sveriges trafikskolors riksförbund, STR, i Jönköpings län vill begränsa hur många övningskörare du kan vara handledare för. Det vill de för få bort dagens problem med svarta körskolor. I dag kostar en körlektion mellan 700 och 800 kronor. Medan det finns privata körskolor som bara tar runt 300 kronor per timme svart.

-– Problematiken är att man fortfarande får ha för många elever per handledare. Det är femton i dag och jag tycker att det räcker med fem till tio och vill man ha fler så sök dispens för det, säger Joakim Nilsson, som är körskolelärare och vice ordförande i STR i Jönköpings län.

P4 Jönköping har pratat med en tjej, som vill vara anonym, som betalade en privat handledare svart för lektioner, på grund av att hon inte kunde köra med sina föräldrar.

– Vi får inte försvåra privat övningskörning för alla de som inte ägnar sig åt olaglig trafikskoleverksamhet, säger Karin Mikaelsson, utredare på Transportstyrelsen.

Jonatan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".