Jessica H Gustavsson. Foto: Johanna Lindbladh Ahl/Sveriges Radio.
Västervik

Karneval i Västervik till sommaren

Definitivt klart med karneval i Västervik
1:59 min

Nu är det helt klart att det blir en karneval i Västervik den 15 juni. Beslutet togs vid månadsskiftet av den ekonomiska förening som arrangerar karnevalen. Till stora delar har man nu fått klart med finansieringen som består till största delen av sponsring.

Under 80-talet ljöd sambatonerna över Västervik en gång varje sommar. Senast var 1987 och många Västerviksbor har minnen kvar av den tiden. Så när ett par eldsjälar inom samba och den latinamerikanska musiken började prata om att återuppliva karnevalen fick de många hejarop. Och lite mer än ett år har man nu planerat för att kunna genomföra en ny karneval som man hoppas ska blir årligt återkommande.

Stöttestenen har varit ekonomin. Arrangörerna är en ekonomisk förening och har inget eget kapital, istället har man jagad sponsorer och det är just den biten som nu fallit på plats som gör att ekonomin ser ut att fungera. Jessica H Gustavsson är projektledare för karnevalen.

– Vi har ju finansierat stora delar genom sponsring och fått klart med de stora krögarna och sådana där viktiga saker. Till viss del klart med kommunen men vi fortsätter att diskutera där för jag är inte riktigt nöjd ännu, säger Jessica.

Det hon inte är nöjd med är att hon från början fick muntliga löften om att få låna staden gratis när det här genomfördes, men nu visar det sig att Västerviks Miljö och Energi vill fakturera karnevalen för städningen morgonen efter. Jessica säger att hon inte ger sig innan det här är löst.

Och det kommer nog bli ganska kostsamt att städa för 40 000 besökare räknar man med. Och det som ska ske är inte bara ett karnevalståg med ett flertal sambaorkestrar, vagnar och sambadansgrupper, det är även en rad aktiviteter från förmiddag till sen natt.

Bland annat finns tre scener där både kända och lokala artister och band ska uppträda, vilka är ännu inte helt klart. Det blir också zumbafestival och DJ-festival. Dessutom kommer en rad föreningar kunna visa upp sig i boule, schack, skate och dans bland annat. Och det handlar mycket om att göra en kulturgärning säger Jessica H Gustavsson.

– Det finns mycket positivt automatiskt runt det här så vi tyckte det var dags, och så är det också så att kultur- och föreningslivet drabbas ganska hårt av kommunens neddragningar just nu, och vi ville ge dem en liten eld i baken och se vilken livskraft som finns där inne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".