1 av 2
Busschauffören Leif Johansson tycker att för många struntar i bältet när de åker med bussen. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
De flesta bussar har idag trepunktsbälten. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Tandlös lag om bälte på buss

Många struntar i bältet i bussen
1:34 min

Många bussresenärer slarvar fortfarande med att ta på sig bältet trots att lagen säger att man ska sitta bältat om det går. Men risken att åka fast och få betala böter är minimal, eller mindre än minimal. På de dryga tre år som gått sedan lagen kom har inte en enda person i hela Sverige behövt betala böter, det visar en undersökning som Sydsvenskan har gjort.

Också här i länet är det många som ibland struntar i bältet. Mona som ibland åker buss erkänner att hon inte alltid bryr sig om att ta på bältet.

– Nej, det är så kort bit tycker man.

För drygt tre år sedan kom lagen som säger att man måste använda bälte i buss. Sedan dess har användandet ökat, men långsamt, trots att böterna är lika stora när man glömt bältet i buss som när man sitter i en bil.

Polisen maktlös

Men trots att många struntar i bältet har alltså ingen bötfällts. Polisen kan helt enkelt inte göra särskilt mycket.

De kan inte se om någon saknar bälte när de kör bredvid en buss, och om polisen stoppar bussen för en kontroll  kan de ändå inte bötfälla eftersom bussen då står stilla, och då är det inte krav på bälte.

Enda chansen är alltså med poliser som åker med för att kontrollera bältesanvändandet under resan, men det är ingenting som prioriterats högt av polisen.

Leif Johansson är busschaufför, han säger att han kan se att användandet ökar långsamt, men att det främst är de som sitter långt fram i bussen som tar på sig bältet.

– Det används men i vilken utsträckning är väldigt svårt att säga, kanske 60 procent.

Är du nöjd med den siffran?

– Nej det ska ju alla har. Om man bara visste vilken nytta de gör. Det behöver inte vara en krock, det kan vara att man får tvärbromsa för ett djur, har man inte bältet åker man direkt fram i sätet framför. Eller om man sitter lite slarvigt kan man komma farandes i mittgången och det är livsfarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".