Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vimmerby

Fler kök ska laga mat

Publicerat måndag 8 april 2013 kl 05.40
Micael Glennfalk: "Det ger andra värden"
(2:04 min)
1 av 2
Astrid Lindgrens skola blir först, redan nu efter påsklovet, att återigen få ett tillagningskök på plats, istället för den kylda maten från centralköket på Vimarskolan. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 2
Micael Glennfalk (M) kommunalråd Vimmerby. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Bara två och ett halvt år efter att man tog bort nästan alla tillagningskök på skolor och äldreboenden i Vimmerby kommun ska de nu komma tillbaka. Det har kommunfullmäktige beslutat. Orsaken är att centralköket som lagar nästan alla mat, går på knäna. Till hösten 2014 ska samtliga kök som berörs vara igång och laga mat igen.

Idag finns det två tillagningskök i Vimmerby kommun. På skolan i Tuna och så centralköket på Vimarskolan i Vimmerby. I framtiden kommer det finnas tre tillagningskök i Vimmerby och sex i kransorterna.

Centralköket lagar i snitt 4 600 matportioner varje dag, men ibland så mycket som 6 000 portioner. De flesta av dem kyls ner, antingen i portionsförpackningar vilket används av hemtjänsten, eller i större kantiner som skickas till skolor, förskolor, äldreboende m.m.

Centralköket går på knäna

Det nuvarande systemet med kyld mat från centralköket är bara två och ett halvt år gammalt. Orsaken var att spara pengar och höja kvaliteten på maten. Kvaliteten höjdes visserligen, men man sparade inga pengar, och nu går istället centralköket på knäna eftersom de gör långt många fler portioner än vad de har kapacitet till.

Och det är en av orsakerna till att man nu ska låta fler kök vara med och laga maten från grunden igen. Men det finns andra orsaker också säger moderata kommunalrådet Micael Glennfalk.

– Ett annat stort skäl är att vi tror att tillagningsköken på plats ger andra värden för exempelvis de gamla i ett särskilt boende eller de unga i en skola. Man får känna matdoft, man får maten lagad från grunden, man får mer kontroll och så vidare, och framförallt mindre svinn, säger han.

Till hösten 2014 ska alla kök som berörs vara igång och laga mat igen. Först ut blir Astrid Lindgrens skola som börjar redan nu efter påsklovet.

Men att göra om köken igen kostar drygt 1,2 miljoner kronor och merkostnaden kommer sedan bli 300 000 per år, men det tycker politikerna att det är värt.

Kylda maten blir också kvar

Och den som tror att den kylda maten försvinner helt har fel. Micael Glennfalk ser många fördelar även med den, och flera enheter, till exempel alla förskolor och hemtjänsten kommer fortfarande få maten skickad till sig. För det handlar om att hitta en bra balans säger Micael Glennfalk.

– Vi vill försöka hitta ett läge, en matproduktion där vi använder kylmatens fördelar och där vi använder tillagning på plats och de fördelar som det för med sig, säger Micael Glennfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".