Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Väntrum på BUP i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar

Linnéuniversitetet kan lösa BUP:s personalbrist

Brist på personal på PUB ska lösas med nyutbildade
1:22 min

Det råder akut personalbrist på BUP, Barn- och ungdoms psykiatriska kliniken i Kalmar. Två i personalen har slutat och tre tänker ta tjänstledigt samtidigt som kraven på verksamheten ökar. En omöjlig ekvation enligt Bo Lundin, länsövergripande verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin. Lösningen kan vara Linnéuniversitetets nystartade psykologprogram.

– De som har lättast att rekrytera är de städer som har universitet säger Magnus Boking, enhetschef på BUP i Kalmar.

Bra med anknytning till orten

För tre år sedan fick Linnéuniversitetet klartecken av Högskoleverket att utbilda psykologer.

När den första kullen av studenter är klara med sin utbildning på psykologprogrammet kan de bli lösningen på den personalbrist som råder på BUP i Kalmar.

– Det är kanske en del av lösningen i alla fall. Vi vet ju av erfarenhet att det är bra om det finns en anknytning till orten som gör att de stannar efter sin PTP-tjänstgöring (praktiktjänstgöring för psykologlegitimation red. anm ), säger Magnus Boking.

Omöjlig ekvation

BUP har en sträng vårdgaranti med max 30 dagar till ett första besök och som mest lika länge till första behandling. BUP:s upptagningsområde kan liknas vid ett finmaskigt nät där flera typer av behov fångas upp trots att verksamheten egentligen är specialiserad.

För att detta ska fungera krävs det personal i form av psykologer, psykiatriker och sjuksköterskor med specialistutbildning.

Och det är det ont om i Kalmar

– Ekvationen går liksom inte ihop med en svällande patientstock och en så tuff vårdgaranti. Men vi räknar med att lösa situationen som uppstått här i Kalmar och som du säger så är en psykologutbildning på gång här i Kalmar, säger Bo Lundin, länsövergripande verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".