Ikea har dragit tillbaka lasagnen från samtliga varuhus i Europa. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Fläskkött hittat i älgfärslasagne

Belgiska myndigheter har slagit larm om att ett parti av Familjen Dafgårds älgfärslasagne, som sålts på Ikea, innehållit fläskkött. Det var i förra veckan som ett antal prover som visade att det inte bara fanns älg i älglasagnen, skriver Svenska Dagbladet idag.

Över en procent av köttinnehållet var fläskkött.

Ikea agerade snabbt och 10 000 ton lasagne är nu spärrad på Ikeas lager. Det är oklart hur stora mängder av älgfärslasagnen som finns på marknaden totalt.

Skärpta rutiner
Lukas Linné, pressekreterare på Livsmedelsverket, bekräftar för P4 Skaraborg att Dafgårds har kontaktat dem och förklarat att rutinerna nu har skärpts, efter det som inträffat. Dafgårds har också meddelat Livsmedelsverket att fläskkött hittats i fyra fall i älgfärslasagnen vid prover som de själva tagit.

Men trots att Dafgårds kontaktat myndigheterna angående älglasagnen, så har inga kunder informerats om fyndet. Även Ikea har valt att bara dra in produkten och att inte gå ut med information.

Efter en polisanmälan pågår nu en utredning som ska visa var det hästkött som tidigare hittats i Dafgårds produkter kommer ifrån.

P4 Skaraborg har under dagen sökt representanter för Dafgårds, utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".