Målerås

Lång jakt efter egen lägenhet

"Vill bo här, eftersom man är uppväxt här"
1:36 min

Det är inte lätt för ungdomar i Målerås att hitta egna lägenheter och på så sätt stanna kvar på hemorten. Det säger Daniel Persson som själv har erfarenhet av att leta lägenhet. Efter att ha letat länge har han nu hittat en bostad, men säger att han har flera kompisar som också är på jakt.

– Man vill inte bo i Nybro utan vill bo här, eftersom man är uppväxt här, säger han.

– Skolan var i Nybro, så man är ganska trött på att pendla den biten.

"Allt uthyrt"

Leif Olsson på det kommunala bolaget Nybro Bostads säger till P4 Kalmar att de inte har fått in många samtal från Målerås och att man tidigare inte haft några bostadsköer där. Samtidigt har flera ungdomar flyttat in lägenheter i Målerås nyligen.

– I dagsläget är allt uthyrt i Målerås. Vid årsskiftet hade vi två radhuslägenheter som vi hyrde ut till ungdomar, säger Leif Olsson.

Han berättar att de närmaste lägenheterna som är lediga finns i Orrefors, på vägen mot Nybro.

"A och O"

– Man kan ju inte gärna tvinga dem att köpa hus det första de gör när de flyttar från boet, säger Daniels pappa Jonas Persson.

– Lägenheter är A och O för att kunna behålla dem här på landsbygden

Enligt honom skulle det bara behövas en handfull lägenheter för att lösa problemet. Han tycker också att det finns relativt goda chanser till jobb på orten:

– Vi har även grannbyn Alstermo i Kronobergs län som också har rätt gott om arbetstillfällen, så det är både in- och utpendling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".