Pelle Jageby och Bennie Åkerfeldt. Arkivfoto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio
Kalmar län

Kommuner bryter mot skollagen - berättar inte om romer

Bara Hultsfreds skolor följer minoritetslagens krav
6:46 min

Alla kommuner i länet utom Hultsfred bryter mot kraven i minoritetslagen genom att utelämna information om romer och resande i skolundervisningen. Dessutom verkar intresset för dessa frågor svalt. När Hultsfreds kommun bjöd in till en kostnadsfri träff för att visa vilket material de använder dök ingen annan kommun upp.

– Intresset var obefintligt. Hultsfred är en föregångskommun, som bjuder in oss som lever och finns, och som kan berätta med vår egen mun, säger författaren Bennie Åkerfeldt, som själv är av resandesläkt. 

I Hultsfred får kommunens alla niondeklassare ta del av en föreställning om resandefolkets historia. De för höra om de avgörande vittnesmålen om tvångssteriliseringar, tvångsaborter och bortförande av romska barn är de mest framträdande elementen.

Hultsfreds skolor har eget skolmaterial

I traditionell skollitteratur finns ingen information om dessa händelser, trots att man räknar med att var fjärde romsk familj drabbades av tvångssteriliseringar, och tusentals romska barn togs ifrån sina familjer. Men länets skolor har inte varit intresserade av att ta del av det material som Hultsfred använder sig av.

– Det känns som att man inte riktigt vill prata om romernas historia i Sverige. Men det är inget lokalt fenomen, det ser likadant ut på andra håll, säger Bennie Åkerfeld.

Andra kommuner kom inte ens på möte

När Hultsfreds kommun bjöd in ett stort antal andra kommuners lärare och skolledningar till en utbudsdag för att presentera det material man själv använder kom inte en enda deltagare. Detta trots att Hultsfred betalade hela kostnaden.

P4 Kalmar har frågat samtliga inbjudna om vilket material de istället använder för att berätta om de avgörande händelserna i de svenska romernas 500-åriga historia. Men ingen av dem har något sådant material.

– Vi når många målgrupper med vår föreställning Resandeblod. Men skolans värld är svår att komma in i. Kanske pedagogerna upplever sig trampade på tårna. Men när vi väl får träffa eleverna sitter de som små ljus och lyssnar. Man känner en sorg över att vi har levt i landet i 500 år och ändå inte får ta någon plats, säger Bennie Åkerfeld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".