1 av 4
Veronica Palm, arkeolog i Västervik. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio.
2 av 4
Arkeologerna i full fart med att undersöka inför byggandet på Slottsholmen i Västervik. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio.
3 av 4
Det är avspärrat för undersökningen av marken på Slottsholmen i Västervik. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio.
4 av 4
Mycket jord grävs upp vid undersökningarna på Slottsholmen i Västervik. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio.
Västervik

Nu grävs det på Slottsholmen

Nu visar Slottsholmen upp sin historia
1:26 min

Under två veckor undersöks nu marken vid Slottsholmen i Västervik i jakt på gamla fynd. Det är Kalmar läns Museum som tillsammans med bland annat Västerviks Museum genomför grävningar på den plats där det är tänkt att Björn Ulvaeus nya hotellbygge ska stå.

– Vi är här och gör en arkeologisk förundersökning för att ta reda på om det är några fornlämningar som kan påverkas av eventuell byggnation, berättar arkeologen Veronica Palm. 

Precis vid den lilla gamla brovaktarstugan så grävs det för fullt. Tre arkeologer och en grävmaskinist jobbar tålmodigt med att hitta fynd från förr. 

Första stora markundersökningen på Slottsholmen

– Vi är i första schaktet än så länge, men redan nu har vi stött på träflislager med huggspån, kanske efter den varvsverksamhet som en gång funnits här. 

När det gamla dansstället byggdes på 50-talet så gjordes ingen undersökning av den här storleken, det gör att den är relativt orörd.

– Man vet väldigt lite, det är väldigt lite gjort utanför slottsruinen. Vi vet att borgen byggdes under 1300-talet så man skulle kunna hitta en hel del lämningar kopplat till den. Även från de krig och härjningar som var mot danskarna under flera hundra år, säger Veronica Palm.

Även strandbotten ska undersökas

– Gustav Vasas skeppsvarv som låg här någonstans på 1500-talet är också kanske något som vi kommer få veta mer om. Att vi gör den här undersökningen är för att se vilka typer av fornlämningar det finns här, var de finns och hur djupt de ligger. 

Senare kommer också strandbotten att undersökas. Men först måste våren väntas in för att ge de förutsättningar som dykarna behöver. 

– Vi ska göra en marinarkeologisk undersökning också för att se på botten om det finns mer där att finna. Det är jättespännande, avslutar arkeologen Veronica Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".