Hanne Danielsson, personalchef för Oskarshamn och Västerviks sjukhus. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Bristen på sjuksköterskor oroar

Personalbristen inom vården fortsätter att gäcka de som försöker få sommarbemanningen att gå ihop. På Västerviks sjukhus pågår ett intensivt arbete med att försöka säkra framförallt sjuksköterskor till vårdavdelningarna i sommar. Enligt personalchefen Hanne Danielsson väntar en tuff sommar.

Än så länge ser man ut att klara sig genom att dra ner lika mycket som man gjort tidigare år, men situationen oroar ändå:

– Det blir en tuff sommar och det är klart att jag är orolig, säger Hanne Danielsson.

Brist på andra håll oroar

I förra veckan berättade P4 Kalmar om sjukhuset i Kalmar där sjukhuschefen säger att risken finns att man kommer behöva minska på antalet vårdplatser i sommar mer än vanligt. Orsaken är att ovanligt få sjuksköterskor har sökt sommarjobb på länssjukhuset. Och att de har problem spär på Hanne Danielssons oro:

– Vi har ju ett flöde mellan sjukhusen, så det är klart att det är oroligt om det är dåligt i Kalmar och Oskarshamn också.

Totalt behöver Västerviks sjukhus mellan 150 och 200 sommarvikarier inom alla yrkeskategorier, och det som är svårast att hitta är sjuksköterskor till vårdavdelningarna.

Fattas fast personal

Redan nu fattas sjuksköterskor till den ordinarie verksamheten. P4 Kalmar har berättat om kirurgavdelningarna där man har fasta tjänster som inte ens blir tillsatta. Att då hitta sommarvikarier till detsamma är närmast en omöjlig uppgift, och tankarna fanns på att behöva stänga en avdelning i sommar helt och hållet. Men går genom bland annat bemanningsföretag ser man ut att klara det. Och likadant försöker man göra på hela sjukhuset.

Som det ser ut nu blir det inte ytterligare neddragningar i sommar, utan det kommer följa tidigare somrars mönster. Bland annat stängs en kirurgavdelning och elva vårdplatser därifrån flyttas över till ortopeden. Och flera mottagningar stänger ett tag eller minskar på sina öppettider.

Söker ända fram till sommaren

Det handlar om att prioritera den akuta verksamheten och dra ner på det planerade och sökande efter sommarvikarier kommer pågå ända fram till sommaren. Men vad händer om man inte lyckas få tag på tillräckligt med personal?

– Finns inget svar på det nu. Men det kan ju eventuellt handla om som för Kalmar att vi måste minska på antalet vårdplatser något, men det är inte akutellt för dagen i alla fall, säger Hanne Danielsson.

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".