Kalmarhems vd Britt Johansson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Kalmar län

Utmaning att renovera utan att höja hyror

Stora renoveringsbehov av Miljonprogrammen ger höjd hyra
1:39 min

En stor utmaning för dom kommunala bostadsbolagen är renoveringen av alla hyreshus från slutet av 60-talet och början av 70-talet. När de ofta kostsamma renoveringarna dragit igång har höjda hyror varit ett sätt att finansiera satsningarna. Men flera bostadsbolag är bekymrade över att de inte kan ta ut de höjningar de egentligen skulle behöva.

Det löpande underhållet av en fastighet ska egentligen inte drabba hyresgästerna. Bostadsbolaget ska sätta undan pengar genom åren till det, men de renoveringar som miljonprogrammen kräver är så stora att det inte räcker. Framförallt inte i de bostadsbolag som inte haft ordning på sin ekonomin genom åren.

Runtom i landet finns flera exempel på när hyresgästerna nu får kraftigt höjda hyror som motiveras med att dom t ex får ett nytt badrum eller nya golv. Här i länet räknar inget bostadsbolag med att kunna chockhöja hyrorna. Men det har hänt genom åren.

– Den blev 33 procent dyrare, säger Eddie Lundin som bor i kvarteret Lunden/Gläntan, ett tvåvåningshus från miljonprogrammet.

Här gick det att höja hyrorna, bland annat då de inte höjts på många år då underhållet varit eftersatt.

Eddie Lundin hade hellre sett att man inte skjutit problemet framför sig.

– Det var nedslitet, fönstrena var omålade. Vi hade 13 stopp i avloppet.

Men att höja hyran så kraftigt som det blev tal om på Lunden/Gläntan är alltså inget som kommer gå att göra på de flesta andra håll i länet. En del bostads-VD:ar säger att de hamnat i en paradox. De kan inte höja hyrorna så mycket som de skulle vilja, det acceptrar inte hyresgästföreningen och de boende, vilket gör att de inte har råd att renovera det som behövs och då blir bara det allra nödvändigaste gjort och problemen skjuts på framtiden.

– Att man skjuter det här framför sig och så får vi dåliga fastigheter, det är inget positivt för våra hyresgäster, säger Britt Johansson, VD på Kalmarhem.

Varje år förs en kamp mellan bolagen och hyresgästföreningen om hyresnivån. För fem år sen t ex berättade P4 Kalmar att Kalmarhem sköt reparationer på framtiden som ett resultat av utgången av förhandlingen. Men regionordförande Björn Johansson ser inte att hyresgästföreningen är medskyldig till problemet att bolagen inte har råd med renoveringar.

--Så fort de här kommunala bolagen får lite i kassan då börjar kommunpolitikerna slänga lite långa ögon och tycka att det är tomt i deras kassa. Det skulle kännas betydligt bättre att släppa till pengar till en underhållsfond. Då vet man att de är öronmärkta till det.

I Vimmerby finns 700 lägenheter som behöver renoveras, men inga beslut är tagna. VD:n Jan Erixon säger till P4 Kalmar att han inte ser någon möjlighet att göra allt det som egentligen skulle behöva göras. Micael Nilsson på Boverket medger att han nog är mer oroad för dom områden som riskerar att inte bli renoverade än de som åtgärdas och får höjda hyror.

-– Vi är som sagt oroliga för de områden som ligger i svaga bostadsmarknader där det är en avflyttning, där kan det bli problem. Då får man sänka ambitionsnivån antagligen och lappa och laga så länge det går, säger Micael Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".