1 av 2
Omsorgsassistenterna Annelie Jensen och Emelie Jarl utanför lägenheten som brann. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 2
Ställföreträdande räddningschefen Finn Jensen visar brandplatsen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Emmaboda

Man räddad ur brinnande rum

4:53 min

Ett snabbt ingripande räddade en boende på Bjurbäcksgården i Emmaboda när det började brinna i ett rum. När brandlarmet gick sprang personalen till rummet och upptäckte att den brann i en soffa och den boendes kläder. Tack vare deras snabbhet kunde branden släckas och mannen räddas.

Mannen som bor i rummet vägrade först att lämna rummet, men personelen fick ut honom och kunde släcka elden.

– Det var ganska dramatiskt under några minuter. Personalen fick ta tag i gubben och dra ut honom med våld, säger Finn Jenssen vid räddningstjänsten i Emmaboda.

Då brann det i mannens byxor och på hans rygg. Det är ännu oklart hur stora brännskador han fått. Men personalens snabba ingripande hyllas av räddningstjänsten.

– Helt fantastiskt! Utan tvekan räddade de livet på honom, säger Finn Jensson.

Under eftermiddagen tittade personalen som fått ut mannen in i det svartbrända rummet.

– Det är så sönderbränt och jättekonstigt att vara där inne. Man tänkte inte att det skulle se ut så. Det gick så fort när vi var där inne, säger Emelie Jarl.

Annelie Jensen berättar om hur det var att komma in i det rökfyllda rummet.

– Det var i huvudhöjd när vi kom in och det brann i soffan och farbrorn stod jämte soffan. Vi grabbade tag i honom och sliter ut honom helt enkelt, han var väldigt skräckslagen.

 – Sedan fick vi se att det brann lite på hans rygg och ena fot när vi kom ut i hallen då släckte vi det med jackan. Sedan stängde vi bara igen och väntade på brandkåren.

 Allt tyder på att rökning ligger bakom branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista