IFK Kalmar är redo för spel i elitettan men siktar ännu högre.
Fotboll

IFK Kalmar har allsvenskan i sikte

7:12 min

IFK Kalmars damer skriver en bit fotbollsshistoria när den nya serien elitettan startar i helgen med bortamöte mot Umeå. Serien innehåller lag från Limhamn i söder till Umeå i norr och Kalmar siktar på att hamna i mitten i år men en plats i allsvenskan ligger i långtidsplanen.

– Det är enbart positivt att spela i en ny serie med många nya lag och målet är att etablera oss i näst högsta serien för att på sikt ta nästa steg och gå upp i allsvenskan säger sportchef Urban Bergsell.

– Norrlagen har vi inte sett spela så det kommer bli lite speciellt men vi skall göra det på vårt sätt och jag ser positivt på våra chasner säger tränare Lasse Svensson. Vår försäsong har varit tuffare än tidigare med mer träningar och bätttre motstånd.

Bra för ekonomin

Att IFK Kalmar genom att bli femma i division1 förra året och gå upp i landets nästa högsta serie har givit positiva effekter på ekonomin med många nya sponsorer säger Urban Bergsell.

– Näringslivet har ställt upp på ett annat sätt i år ,dels är spel i elitettan ett starkt varumärke och dessutom har det varit positivt att dam-EM i fotboll skall spelas i Kalmar. 

IFK Kalmar har redovisat underskott i ekonomin tre år i rad men i år räknar Urban Bergsell med ett överskott.

– Marknadssidan är förstärkt och budgeten är redan överträffad så vi räknar med att få ett överskott som kan användas till spelarförstärkning under säsongen om det behövs.

Dålig hemmaplan oroar

Orosmomentet i ekonomin är främst att det inte kommer gå att använda hemmaplanen Gröndal förrän i juni och viktig försäljning kring hemmamatcherna försvinner. Första matchen mot Kvarnsveden skall spelas på Gastens konstgräs och sedan är det tänkt att derbyt mot Öster skall spelas på Fredriksskans.

Nytt spelsystem

Att fjolårets skyttedrottningar Mamy Ndiyae och Amanda Fredriksson har lämnat klubben vilket gör att det kommer bli ett annorlunda spel den här säsongen.

– Vi kommer spela 4-4-2 och har satsat på en starkt defensiv under försäsongen men räknar med att många skall dela på målgörandet säger Urban Bergsell.

– Vi tappar två starka målskyttar som gjorde 38 av 46 mål i fjol men vi får göra det lite annorlunda i år och kanske blir mindre offensiva.

Många nya

Många nya spelare skall in i laget med en kvartett spelare från Lindsdal som lade ner sitt representationslag i höstas, dessutom har IFK Kalmar knutit till sig två spännande nyförvärv i Filippa Curmark och Anna Oscarsson som båda spelar i ungsdomslandslaget.

Elin Olofsson är kvar som lagkapten och är tänkt som ytterback i år hon räknar med ett spännande år:

– Det blir jättekul med många nya lag men vi får fokusera på vårt eget spel och vår spelidé i första hand.

– Jag tror vi kommer hänga med bra i serien även om det är många nya i laget.

Allsvenskan lockar

De två första lagen i serien går direkt upp i allsvenskan och för Elin Olofsson är det en dröm:

– Det är klart det lockar. man vill vara högst upp men det är en bit kvar säger Elin Olofsson.

Medverkande lag i elitettan 2013

Kvarnsveden
Öster
Sirius
Hovås
Sundsvall
Djurgården
Hammarby
Eskilstuna
QBIK
Älta
Limhamn
AIK
Umeå Södra

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista