IFK Kalmars lagkapten Elin Olofsson styrketränar Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Fotboll

Tuffa villkor för damfotbollen

1:57 min

Träning, resor och matcher sju dagar i veckan är inget ovanligt för spelarna i IFK Kalmars damlag som börjar spela i nya serien elitettan i helgen. Trots att spelarna lägger så mycket tid på sin idrott behöver alla studera eller jobba för det finns inga stora pengar att tjäna.

– Vi tränar fotboll måndag, tisdag, torsdag och fredag. Onsdagar har vi styrketräning och i helgerna är det match och kanske långa bortaresor, säger Elin Olofsson som är lagkaptenen i IFK Kalmar.

I helgen börjar IFK Kalmar spelet i nya serien elitettan där 14 lag från Malmö i söder till Umeå i norr finns med.

För att hävda sig i näst högsta serien har träningsdosen ökat och spelarna träffas minst sex dagar i veckan för träning och match. De långa resorna som väntar under säsongen gör att det vissa veckor inte blir en enda dag ledig från fotboll.

– Man vågar inte räkna på hur många timmar man lägger ner  på fotboll säger Elin Olofsson.

Utöver fotboll 6-7 dagar i veckan jobbar hon också som gyminstruktör för det går inte att leva på att spela fotboll i elitettan.

– Jag brinner för träning, säger Elin som från den här säsongen ändå får en del ekonomisk ersättning från IFK Kalmar.

– Klubben hjälper mig till en viss del ekonomiskt för jag har svårt att jobba kvällar och en del av mitt jobb handlar i grunden om kvällsjobb så där får jag stöd från i år, säger Elin Olofsson.

Klubbens långsiktiga mål är att gå upp i allsvenskan men då krävs helt andra ekonomiska förutsättningar menar tränaren Lasse Svensson. För träningsdosen går inte att öka ytterligare och samtidigt studera eller jobba :

– Jag är imponerad över tjejerna som satsat all sin fritid på fotboll i vinter men nu är det svårt att öka ytterligare utan att ha professionella spelare, säger Lasse Svensson till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista