Ställföreträdande räddningschefen Finn Jensen visar brandplatsen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Emmaboda

Farligt när det saknas sprinklers

Finn Jensen om bristen på sprinklersystem
0:35 min

Frågan om brandskyddet på dom kommunala äldreboenden blir åter aktuellt efter gårdagens brand på det särskilda boende på Bjurbäcksgatan i Emmaboda där en man räddades ut från sin lägenhet av personalen. Ställföreträdande räddningschefen Finn Jensen säger att det bästa egentligen varit om det funnits sprinklers som automatiskt sprutat vatten.

--Hade inte personalen ingripit så snabbt hade mannen omkommit. Men om området hade varit spriklat hade vi fått ner lågorna och värmen, och vi hade fått mycket mer tid för att rädda honom, säger Finn Jensen.

Nu för tiden är måste man bygga in sprinklers i äldreboenden. Men det särskilda boendet på Bjurbäcksgatan är inte nybyggt och saknade således sprinklersystem.

--Det är ju därför denna regel har kommit, för det är det bästa sättet att skydda sig. Det är kostsamt, men det är det säkraste systemet vi har, säger Finn jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".