1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Utkastade livbojar en livsfarlig lek

14 livbojar har slängts ner på isen i centrala Kalmar, ett livsfarligt påhitt som blivit en dyster tradition i stan. "Det är för jävligt att folk håller på på det här viset" säger Bengt Andersson som jobbar på Kalmar kommuns serviceförvaltning.

Totalt 14 livbojar ligger utspridda i Systraströmmen vid Gamla vattentornet i Kalmar. Någon eller några har tagit bort dem från sina platser längs kajen och slängt ner dem, bland annat från träbron vid Västerport.

– Det är för jävligt, säger Bengt Andersson på serviceförvaltningen som ihärdigt har fått gå dit och sätta upp nya frälsarkransar.

– Inte har vi velat skicka ut någon på isen och samla in dem heller, det är onödigt att riskera livet.

Kan gå illa

Flera olyckor och drunkningstillbud har inträffat i vattenstråken i Kalmar de senaste åren. Vid något tillfälle med dödlig utgång.

– När det händer en olycka så behövs det att man har en frälsarkrans som kan kan kasta i, annars kan det förstås gå riktigt illa.

"Är ute och festar"

Nu väntar kommunen på att isarna ska smälta, så att de utspridda livbojarna kan samlas upp.

– Nästa vecka ska ju isarna gå, så då ska vi samla upp dem.

Vem tror du det är som gör så här?

– Får jag spekulera så är det väl att man är ute och festar och sedan sviker omdömet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista